MOBIL

Test: null

Hvorfor dette aldri kommer til å ta av

ANDROID-APP: Vi har testet et tastatur til Android som skal revolusjonere måten du skriver på trykkskjermen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. des. 2010 - 15:33
Vis mer
Høydepunkter

 Nyskapende inndatametode som gjør det mulig å skrive uten å se på tastaturet. Det er lettere å skrive uten tastefeil.

Skuffelser

Vanskelig å lære seg.

Veldig kort sagt

8pen skal være en metode å skrive lynraskt på mobilen. Vi ser definitivt potensialet, men en stupbratt læringskurve gjør at dette til syvende og sist er for spesielt interesserte.

Test av 8pen

For en måned siden omtalte vi det nye tastatursystemet 8pen. Dette er en inndatametode som utvikleren 3qubits beskriver som en rask og naturlig måte å skrive på små enheter.

8pen er en erstatning for et vanlig tastatur på trykkskjermmobilen din, og fungerer i motsetning til vanlige skjermtastaturer ikke slik at du trykker på taster. I stedet etteraper tastaturet håndskrift. Ikke ved at du faktisk skriver bokstavene på skjermen, men ved at du tegner.

Tegn fra punkt til punkt

Tastaturet består at et punkt i midten og fire områder rundt dette punktet. Hvert område har åtte tegn, og hvilken vei og hvor langt rundt punktet du beveger fingeren bestemmer hvilken bokstav du trykker.

Dette skal for det første gjøre det mulig å skrive hele ord uten å løfte fingeren fra skjermen. For det andre skal det gjøre at du slipper å se på tastaturet når du skriver.

Se videoen under for 3qubits  demonstrasjon av 8pen:

Men siden dette ikke ligner noen annen inndatametode du har prøvd tidligere krever det en innlæringsperiode. I begynnelsen kommer du til å skrive sent. Så går hastigheten gradvis oppover.

Vi har derfor testet ut 8pen i halvannen uke for å bli skikkelig kjent med løsningen. Våre første erfaringer var at 8pen virker både komplisert og vanskelig, og vi skrev betydelig senere enn med vanlig skjermtastatur.

Etter å ha brukt 8pen som eneste inndatametode på mobilen i 11 dager er vi klare til å konkludere.

er

Det vanskelig

Enkelte vil naturligvis plukke opp og lære seg 8pen-metoden raskere enn andre. Vi anser oss i Mobili-redaksjonen å være ganske greit begavet, og etter 11 dager har vi ganske god følelse på hvor bokstavene ligger plassert, og vi må sjeldnere og sjeldnere se på tastaturet mens vi skriver.

Men det går fortsatt sent. Etter ett døgn klarte vi å skrive 26 tegn i minuttet. Vi er nå oppe i 45 tegn i minuttet. Til sammenligning klarer vi 150 tegn i minuttet med det vanlige skjermtastaturet til HTC Desire HD.

Altså er det - i alle fall for oss - vanskelig å skrive raskt med 8pen. Det til tross for at vi har aktivert hjelpemidler som automatisk mellomrom når vi slipper fingeren fra skjermen.



Punktet i midten er start- og sluttpunkt for hvert tegn.

Laget for engelsk

Bokstavene er organisert slik at de du bruker mest er lettest tilgjengelig. Men oppsettet er for engelskspråklige. Dette gjør at bokstaver vi ikke bruker så ofte, som "y" og "x" er lettere tilgjengelig enn bokstaver vi ofte bruker, som "v" eller "b".

Det er dessuten ikke rask tilgang til æ, ø og å. Da må du velge "a" eller "o", holde fingeren i ro et halvt sekund, og så velge riktig spesialtegn. Det blir rett og slett for tungvint.

Programmet har heller ikke norsk ordliste, så du blir nødt til å skrive uten dette hjelpemiddelet.



Det er litt knotete å komme til norske tegn.

Friksjon

Et annet problem vi har oppdaget etterhvert som vi skriver raskre er at det blir betydelig friksjon mellom fingeren og skjermen. HTC Desire HD har glass foran skjermen, og etterhvert som vi skriver forsvinner det lille fettlaget man naturlig har på fingertuppen, og motstanden blir dermed større. 

Dette fører til at det kan bli ubehagelig å skrive med bare en finger, og etterhvert har vi kommet frem til at vi må skifte finger mellom ordene. Ikke særlig praktisk altså.

Færre skrivefeil

En positiv ting er at vi så godt som aldri lenger skriver feil i meldinger. Siden du ikke kan "bomme" på taster på samme måte som på skjermtastaturer  er det sjeldent vi skriver feil bokstav. 

Her må det også legges til at 8pen krever mer konsentrasjon, og at man derfor er mer fokusert på hva man faktisk skriver.



Med gestures kan du legge til kombinasjoner du ofte bruker.

Gestures

Det er også positivt at du kan legge inn såkalte gestures, slik at du for eksempel ved å tegne et hjerte får kombinasjonen i tekstfeltet. Her kan du legge til gestures som gjør at du bare trenger å gjøre en fingerbevegelse for å få frem ord eller setninger du ofte bruker.

Konklusjon

Vi tror 8pen aldri kommer til å ta av. Grunnen er enkelt og greit at det er for vanskelig å lære seg til at det er noe folk flest kommer til å bruke tid på. Dette er og blir en inndatametode for spesielt interesserte. 

Det hadde muligens vært enklere dersom det kom en versjon laget spesielt for norske brukere, med æ, ø og å. Men du slipper ikke unna innlæringsperioden. Etter snart to uker føler vi oss ikke utlærte. Det til tross for at vi har brukt det hver eneste dag.

Vi kan imidlertid lett se for oss at mange vil klare å skrive lynraskt med 8pen. Men disse kommer til å investere mye tid.

Alt i alt syns vi 3qubits skal ha for forsøket. Dette er tross alt veldig nyskapende, men til syvende og sist vi tipper bare spesielt interesserte vil bruke dette på fast basis.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.