TESTER

Test: null

Håndfrien som må holdes

Det er mulig vi har dårlig fantasi. Men hva er egentlig vitsen med Samsung HM5000?

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. okt. 2011 - 06:00
Vis mer
Høydepunkter

Den ser ut som en penn, men du kan ringe med den. Partytriks som imponerer vennene dine.

Ulemper

Du må holde den. Det er ingen skjerm som viser hvem som ringer.

Veldig kort sagt

Vi forstår hvor Samsung vil hen med dette produktet. Men vi ser ikke helt det store behovet for å ha det som i praksis er lite annet enn et telefonrør du kobler til mobilen.

Test av Samsung HM5000

Vi i Mobili tester i ny og ne Bluetooth-håndfrier. Disse små, trådløse håndfriene gjør det praktisk å prate i telefonen mens du driver med alt mulig annet. Så da Samsung spurte oss om vi ville teste ut Bluetooth-håndfrien HM5000 takket vi ja.

Da pakken dukket opp i redaksjonen bet vi oss med en gang merke i at denne håndfrien så noe spesiell ut. Den er nemlig omtrent dobbelt så lang som Bluetooth-håndfrier flest. Så vi stilte oss spørsmål om hvordan i alle dager det kan være behagelig å ha denne hengende på øret.

Først da vi fikk pakket ut HM5000 forsto vi hva vi faktisk satt med. Dette er ikke en håndfri i det hele tatt. 



Samsung Galaxy S II og Samsung HM5000.

Bare rør

HM5000 er mer som et telefonrør å regne. Den ser mest av alt ut som en penn. I den ene enden er det en høyttaler, mens det i den andre er en mikrofon. Midt på er det en tast for å svare på samtaler, og en volumtast. På motsatt side er det et klips som gjør at du lett som Snurre Sprett fester saken i skjortelomma eller andre steder.

Det hele er koblet til mobilen eller tableten din via Bluetooth, noe som sørger for at det altså er trådløst. Tanken er at du kobler HM5000 til mobiltelefonen, og bruker den som et telefonrør. 

Hva er vitsen?

Nå er det sikkert flere enn oss som stiller seg spørsmålet: Hva i alle dager er vitsen? Du kan jo tross alt for eksempel bare prate rett i mobilen som vanlig.

Og vi innrømmer glatt at vi sliter med å komme opp med noen veldig fornuftige bruksområder. Du kan jo ikke bruke denne som håndfri, altså er du like langt dersom du trenger noe å prate i når du sitter i bilen. 

Det er ingen høyttalerfunksjon, så du kan ikke bruke den som trådløs konferansetelefon. 

HM5000 har ingen skjerm, så du kan ikke se hvem som ringer. 

Så dette ser tilsynelatende ut til å være et produkt uten noen fornuftige bruksområder. Men vi antar at Samsung har foretatt noen markedsundersøkelser som viser at det finnes et behov for et produkt som dette.



Baksiden har høyttaler, en tast og mikrofon.

Langt fra ubrukelig

Og når vi tenker på det er det faktisk ikke så fryktelig dumt likevel.

Det er noe flere enn oss som går rundt med to mobiltelefoner. HM5000 støtter tilkobling til to telefoner samtidig, og lar deg dermed svare på samtaler på begge.

Har du kjøpt deg et Android-nettbrett med telefonimuligheter, som Galaxy Tab P1000, kan HM5000 gjøre det langt mer praktisk å ringe. Om du ringer med for eksempel Skype på PC-en kan HM5000 fungere som et håndsett her også.

Hvis du vil ha mobilen lett tilgjengelig, men ikke vil ha den i skjortelomma kan HM5000 være et alternativ. Det er også en del som bekymrer seg for strålingen fra mobiltelefonen, og ikke vil holde telefonen inntil hodet.

Dessuten ser det unektelig stilig/teit ut (stryk det som ikke passer) å sprade rundt og prate i det som mest av alt ligner på en penn.

Og antakelig finnes det også andre bruksområder som vi ikke klarer å komme på.

Gjør jobben

Ser vi på selve funksjonaliteten fungerer HM5000 bra på det den skal gjøre.

Lyden er høy og klar, og lyden stilles automatisk etter hvor mye støy det er i omgivelsene dine. Du kan også stille lyden etter eget ønske med volumtasten.

Da vi testet lyden beskrev samtalepartneren lyden som helt grei, noe som forsåvidt er normen når det kommer til Bluetooth-håndfri.



Klipset lar deg feste HM5000 til for eksempel en skjortelomme.

Når telefonen ringer vibrerer HM5000, slik at du ikke går glipp av samtaler dersom telefonen er satt på lydløs og ligger i veska.

Batteritiden er oppgitt til 8,3 døgn hviletid og taletiden 8 timer. For øvrig er det også veldig enkelt å pare HM5000 med en mobiltelefon, da den har såkalt aktiv paring. Dette betyr at du slipper å taste inn PIN-kode når du skal pare med telefonen.

Tasten kan brukes til å besvare og å avvise anrop. Du kan også sette samtaler på vent og veksle mellom aktive samtaler.

Ved siden av tasten er det et statuslys som blinker blått når du har over 80 prosent batteri, fiolett når du er mellom 20 og 80 prosent, og rødt når du har mindre enn 20 prosent igjen. Du lader enkelt HM5000 med en vanlig Micro-USB-lader. Dette følger for øvrig med i esken.

Når alt dette er sagt er det fortsatt nødvendig å fiske frem telefonen når du skal ringe noen. Tasten på HM5000 lar deg nemlig bare ringe opp siste nummer.

Hvem er dette laget for?

Alt i alt gjør HM5000 det det skal, verken mer eller mindre. Vi kan ikke helt se for oss at denne dingsen blir noen storselger, da den ikke er en håndfri, og dermed har en rimelig snever målgruppe.

Men så er vi heller ikke motstandere av smarte idéer, og for den som måtte føle et behov for et produkt som dette vil nok Samsung HM5000 fungere bra.

Hvem dette skulle være vet vi sannelig ikke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.