MOBIL

Test: null

Flere produsenter «doper» mobilene sine

Samsung, HTC og LG blant produsentene som gir telefonene sine kunstige ytelsesøkninger når de testes.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. okt. 2013 - 10:05

Foto: Armin Kübelbeck, Creative Commons 3.0

I sommer ble det kjent at Samsung har noen kodesnutter på Galaxy S4, som sørger for at telefonen kjører opp ytelsen til et kunstig høyt nivå når man kjører apper som tester ytelsen til maskinvaren. Kort sagt innebærer dette at telefonen vil kjøre grafikkprosessoren med høyere hastighet enn telefonen ellers tillater, og sørge for at applikasjonsprosessoren går for full pinne.

Resultatet blir at telefonen gjør det kunstig bra i slike tester. Siden dette ble avdekket, har teknologinettstedet Anandtech undersøkt praksis hos andre produsenter. 

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy S4

Det viser seg at Samsung langt fra er alene. Både HTC og LG viser seg å drive med det samme i større eller mindre grad. Anandtech har undersøkt HTC One, One Mini og LG G2, og funnet ut at disse telefonene justerer ytelsen opp når de kjenner igjen flere ytelsestester.

Galaxy S4 var dessuten ikke et engangstilfelle fra Samsung, som justerer ytelsen kunstig opp også på Galaxy Note 3, Galaxy Tab 3 10.1, og Galaxy Note 10.1 2014.

Anandtech har ikke avdekket slik praksis på Asus Padfone Infinity, Motorola Razr i eller Moto X. Googles Nexus-enheter ser også ut til å være fri for ytelsesøkende kode.

Dette skjer

Det som i praksis skjer er at enhetene plukker opp at en gitt ytelsestest starter. Når dette skjer kan prosessoren settes til å kjøre på full hastighet med alle prosessorkjerner koblet på.

Normalt sett vil telefonen selv regulere hvor mye "gass" den skal gi ut i fra hvor tung arbeidslast den utsettes for. I en vanlig ytelsestest vil derfor prosessorhastigheten gradvis økes, og flere prosessorkjerner kobles på når det er behov. Ved å optimalisere ytelsen på forhånd vil derfor en bedre score oppnås.

Det samme gjøres i grafikktester, hvor øvre temperaturgrense for grafikkprosessoren justeres opp. Det vil si at grafikkprosessoren kan jobbe med høyere klokkehastighet enn det som normalt tillates.

Gjør relativt liten forskjell

Anandtech hevder at optimaliseringen produsentene bedriver ikke har all verden å si for testresultatene. Økningen i prosessorscore er opp mot fem prosent, mens grafikkprosessorscore har en økning på under 10 prosent.

Som Anantech skriver, ville det trolig vært smartere av produsentene å utstyre produktene sine med kraftigere maskinvare i stedet for å pumpe tallene opp kunstig. Spørsmålet er om det virkelig er verdt den negative publisiteten som følger.

Det er trolig svært få sluttbrukere som legger ytelsestester til grunn når de handler ny telefon. Samtidig skal det sies at et svært godt resultat i slike tester vil sette produktet i et bedre lys.

Du kan lese alle detaljene hos Anandtech.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.