APPS

Test: null

Disse appene bør alle studenter kjenne til

ANDROID-/iOS-/WP-APPER: Godt i gang med skoleåret? Her er et knippe apper du bør ha på mobilen eller nettbrettet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. sep. 2013 - 22:09

Skoleåret begynner å bli noen uker gammelt, og du som er elev i videregående, eller student på høyere nivå har sikkert allerede begynt å kjenne litt på alt som skal gjøres.

Mobil- og nettbrettapper gjør kanskje ikke at du kan la være å lese, men det finnes noen som er verdt sine kilobyte i gull. Her er et lite knippe vi anbefaler.

LES OGSÅ: Dyr eller billig smarttelefon - Dette er forskjellene



Wolfram Alpha kan det meste om det meste. Har du denne appen kan du finne ut hvordan oppgaver skal løses.

Wolfram Alpha

Om du har iPhone eller et Samsung Galaxy Note-produkt har du antakelig fått med deg at Wolfram Alpha er søkemotoren som brukes for å svare deg på forskjellige spørsmål. Og den er langt mer nyttig enn den kanskje ser ut til. Spesielt du som tar matematikk kan ha stor glede av Wolfram Alpha. 

Om det er noe du sliter med å forstå når du sitter med matteleksene, kan du plotte stykket inn i appen, og få løsningsforslag og andre forklaringer. Spesielt nyttig er det at du kan få løsningen presentert steg for steg. Helt topp om du kommer frem til et annet svar enn fasiten.

Her kan du også faktorisere, tegne grafer og alt annet du kan ønske deg.

Appen er ikke på noen som helst måte begrenset til bare matematikk. Her kan du få svar på det meste ved å skrive inn spørsmålene dine. Vær oppmerksom på at Wolfram Alpha er engelskspråklig. Også du som har naturfag kan ha stor glede av Wolfram Alpha, men det kan være greit å vite at de har utviklet en egen app for kjemi.

Appen koster 16,78 kroner i Google Play, og 21 kroner i App Store. De har ikke laget noen egen app for Windows Phone, men det finnes en egen matematikkapp som benytter Wolfram Alpha i Windows Store.

Om du ikke er helt sikker på om det er verdt pengene, er det greit å vite at den også er tilgjengelig via nettleseren din.



Du blir kanskje overrasket over hvor mye god undervisning som finnes på YouTube.

YouTube

YouTube? Ja - YouTube! For visste du at du finner en rekke forelesninger og forklaringer på det ene og andre på YouTube? Her er det mer enn bare kattevideoer og revesanger.

Du finner en rekke forelesninger på YouTube, og du kan faktisk følge hele fag her. La oss si at du ikke fikk helt dreisen på et tema i matematikktimen. Da kan du bare søke på temaet, la oss for eksempel si polynomdivisjon, på YouTube. Det finnes en rekke matematikkanaler du kan abonnere på.

Det er selvsagt ikke bare matematikk du finner her, men generelt kan vi si at det er mest å hente i realfagene på YouTube. Dette er i alle tilfeller en smart måte å repetere ting du ikke har helt kontroll på.

YouTube er forhåndsinstallert på alle Android-telefoner, men du finner siste utgave av appen på Google Play. Har du iOS finner du YouTube på App Store. Windows Phone-brukere finner appen i Windows Store.

LES OGSÅ: Slik bruker du mobilen som YouTube-fjernkontroll



Khan Academy har forelesninger innen mange tema på engelsk.

Khan Academy

Mens vi er inne på videoinnhold, må vi nesten også nevne Khan Academy. Dette er en organisasjon som gjør forelesninger tilgjengelig for alle.

Her finner du over 4000 videoforelesninger innen temaene matematikk, naturvitenskap, økonomi, og humaniora. Alt er på engelsk, så det krever at du i det minste har grunnleggende engelskferdigheter.

Du finner iOS-app på App Store, og Android-app på Google Play



En gjøremålsliste lar deg samle alt du trenger å huske ett sted. Dette er Astrid for Android.

En god gjøremålsliste

Det er mye man skal huske på når man studerer, enten det er oppgaver som skal leveres inn, eksamener du skal melde deg opp til eller bøker du må kjøpe. Skribler du dette ned i en notatbok eller på et ark er det lett å glemme av det.

En god gjøremålsliste på mobilen er derfor en smart sak å ha på mobilen.

Det finnes mildt sagt en del å velge mellom, og du får helt enkle til avanserte flere kan samarbeide om. Om du bare trenger å holde styr på en huskeliste holder det med noe enkelt.

Har du iPhone kan vi anbefale Clear. Denne lar deg opprette flere lister, slik at du kan ha en for skole, en for jobb, en for alt annet, og så videre. Du sletter oppføringer ved å sveipe over dem, og med motsatt bevegelse kan du stryke over dem dersom du fortsatt vil ha dem i oversikten. 

Denne appen kan også synkronisere til iCloud, slik at dine andre iOS-enheter kan ha samme liste.

Clear koster 9 kroner i App Store.

Siden Clear ikke finnes til Android kan du heller ta en titt på den supre appen Astrid Tasks&To-do list. Denne har samme grunnfunksjoner, men du kan også enkelt legge til gjøremål ved å snakke til telefonen. Her kan du også synkronisere listen din mot Google-kontoen din.

Astrid er gratis i Google Play.

Har du Windows Phone har du allerede et supert verktøy: One Note. Denne finner du under Office-appen ved å velge "Notater". Notatene kan du synkronisere med SkyDrive.



USB-pinne? Nei, nei, nei...

En skytjeneste gjør susen

Trekker du rundt på en gammeldags USB-pinne? Da er det på tide å ta steget over i det nye tiåret. Du skal selvsagt bruke en skytjeneste som Dropbox, SkyDrive, Google Disk, Box, iCloud eller en annen skytjeneste.

Fordelen er at du da kan lagre alt mulig ett sted, enten det er oppgaver, notater eller hva det måtte være. Du får tilgang til det fra mobilen din, nettbrettet og PC-en så lenge du har internettilgang. På disse skytjenestene kan du også dele mapper, slik at hele kollokviegruppen får tilgang til de samme dokumentene.

Dermed kan dere slippe rotet med forskjellige versjoner av samme dokument som flyter rundt i hverandres e-postinnbokser.

Det er en fordel om alle bruker samme tjeneste, så om du for eksempel er Dropbox-bruker og flertallet i gruppen bruker Skydrive, er det en smal sak å opprette konto her i tillegg.

LES OGSÅ: Slik bruker du Dropbox til å få bildene automatisk over på PC-en



Bruker du Evernote får notatene dine en helt ny dimensjon. Og du får tilgang til dem overalt.

Ta opp forelesningen

Tar du et fag du virkelig vil briljere i? Hvorfor ikke bruke mobilen til å ta opp forelesningene. Da kan du gå gjennom dem senere, og spare dem til du kjører deg opp til eksamen. Skal du ta opp video er det gjerne greit å avklare dette med foreleseren først.

Du trenger ikke nødvendigvis filme heller. Lydopptak gjør kanskje samme nytten i mange fag. Det er ikke sikkert at telefonen din har en lydopptaker forhåndsinstallert, men dette finner du i tilfelle i app-butikken.

Evernote er for øvrig et supert verktøy til akkurat dette. Du kan ta opp lyd samtidig som du noterer, slik at du får en ny dimensjon til notatene dine. Du kan også ta bilder av håndskrevne notater og tavler. Notatene lagres i skyen, slik at du får tilgang til dem overalt. Finnes til alle plattformer. Les mer på Evernote.com.

LES OGSÅ: 

Test av tastatur til iPad

TEST: Samsung Galaxy Note 8.0 lar deg kaste notatblokken



En vekkerklokke som ikke lar seg slumre så lett er gull verdt for alle B-mennesker. Dette er Wake N Shake for iOS.

En skikkelig vekkerklokke

Har du problemer med å komme deg opp om morgenen? Det er ofte litt for lett å slumre og tenke at man bare skal ligge to minutter til. Før du vet ordet av det haster du avgårde til skolen med de første klærne du fant på gulvet for å rekke den forelesningen før lunsj.

Heldigvis finnes det vekkerklokkeapper som gjør det vanskeligere å ligge og dra seg. Det finnes apper som krever at du utfører en eller flere oppgaver for å bevise at du faktisk er våken.

Har du Android er det mange å velge mellom, men vi syns "I Can't Wake Up" er en flott app. Her stiller du inn når klokken skal ringe, og oppgaver du må utføre for å få lov til å skru av vekkerklokken. 

Du kan velge en eller flere oppgaver, som inkluderer å løse mattestykker, skrive inn tekst, riste på telefonen og mye annet. Når du har deaktivert alarmen kan appen også stilles til å sjekke at du faktisk har stått opp. Dersom den ikke registerer at telefonen har vært i bevegelse de siste fem minuttene vil alarmen gå av igjen. Lurt!

Appen er gratis i Google Play.

Har du iPhone er Wake N Shake et bra og stilig alternativ. Denne krever at du rister telefonen for å skru av alarmen. Du kan velge hvor kraftig du må riste telefonen for å skru av alarmen. På høyeste intensitet er det en real treningsøkt å få skrudd den av.

Ulempen med slike apper på iPhone er at de ikke får lov til å gå av i bakgrunnen. Når du legger deg må du altså passe på at appen er åpen. Legger du telefonen med skjermen ned vil den skrus av.

Etter at alarmen har gått av må du gjerne trykke på hjem-tasten, men ringelyden spilles fortsatt av. Den eneste måten å jukse seg ut av dette er å åpne appveksleren og avslutte appen manuelt. Om du liker å skryte kan du også koble appen til Facebook og få achievements underveis.

Appen koster 14 kroner i App Store.

Til Windows Phone har vi funnet appen G-Alarm, som kan kreve at du løser et enkelt mattestykke og en labyrint før du får slumre eller skru av alarmen. Den koster sju kroner, men du får prøve den ti ganger gratis.

Finnes i Windows Phone Store.

Hva mangler?

Det er helt sikkert noe vi har oversett. Om du bruker noen smarte apper er det sikkert flere enn oss som setter pris på om du deler dem med oss i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ: 

Slik rensker du opp på Android-mobilen din

TEST: 7800 ekstra mAh i lomma

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.