T2

Test: ACER ASPIRE 7600U AIO

Billig-PC til luksuspris

TEST: Acer Aspire 7600U.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
24. jan. 2013 - 19:49
Vis mer

Acer har forsøkt å bli kvitt sitt litt kjedelige rykte om å levere middelmådige produkter til lav pris, og har markedsført 7600U som en virkelig luksusmaskin med "alt". Vel, sier vi, etter å ha testet den i en knapp uke.

Prangende

Designmessig skal vi være enig med Acer i at den er ganske lekker, men den gir oss likevel en form for billigfølelse ettersom materialene de har brukt ikke akkurat skriker kostbart og eksklusivt. Her er det nemlig plast som gjelder, enten gjennomsiktig, sort eller trukket med krom.

Kanskje er vi farget av Apple-æraen, men vi synes likevel matt aluminium ser ganske mye penere ut enn materialene på 7600U.

Det småharry inntrykket forsterkes av at Acer har installert en blinkende LED-stripe ved på-knappen som kontinuerlig står og blinker når maskinen er av eller i ventemodus, i tillegg til at strømforsyningen er en stor, ekstern murstein som ville skjemmet enhver maskin.

Heldigvis plugges den rett i maskinens fot, noe som gjør at du kan holde ledningskaoset på et minimum.

TEST: Samsung DP700A7D: Kanskje den lekreste alt-i-ett-pc-en

Kjip skjerm på dyr maskin

Skjermen er 27 tommer stor, men har uheldigvis bare 1920x1080 i oppløsning. På en maskin til 15000 kroner ler vi nesten av dette, og ved første øyekast er det heller ikke mye annet som imponerer ved Acer-skjermen.

Tekst fremstår som relativt uskarp, touchrasteret er såvidt synlig gjennom sorte områder i bildet og kontrastnivået er også relativt gjennomsnittlig. Skjermen har i tillegg et visst problem med en form for flimring som viser seg iblant. Dette gjelder både på skrivebordet og i ulike applikasjoner, og er særdeles irriterende.

Den maksimale lysstyrken er imidlertid godkjent, innsynsvinklene gode både horisontalt og vertikalt og skjermen sliter mindre med refleksjoner enn alt-i-ett-modellene til Asus og Dell. Likevel er dette panelet gjennomført middelmådig, etter vår mening.

Foten kan bøyes langt bak, med sømløs justering.
Foten kan bøyes langt bak, med sømløs justering.

Fleksibel fot

Maskinen har heldigvis en fot som er veldig fleksibel, og du kan bruke maskinen i alt fra 80 til cirka 30 graders vinkel. Foten holder maskinen godt på plass uansett hvordan du plasserer den, men den er likevel så enkel å flytte på at du kan gjøre det med én hånd.

Det gjør det mer behagelig å bruke skjermen i touchmodus, siden du kan ha albuene på skrivebordet mens du holder på. Vær imidlertid oppmerksom på at selv om refleksjonsproblemet er mindre her, vil fortsatt lamper i taket være et stort irritasjonsmoment om du legger maskinen så langt ned som du kan.

Innvendig finner vi en bærbarprosessor av typen Intel Core i5-3210M, 8 GB RAM, 1 TB roterende harddisk med 32 GB SSD-cache og Geforce GT640M-grafikk.

Det gir en ytelse som er helt grei, men ikke mer enn det, illustrert av en Geekbench-score på drøyt 6500, nesten 4000 poeng bak Dells maskin, som attpåtil koster mindre og har en bedre skjerm.

TEST: Toshiba LX830: Snerten familie-pc

 PCMark 73DMark VantageGeekbench
Acer Aspire 7600U (i5-3210M, 8 GB, GF GT640M)357969466536
Dell XPS 27 (i7-3770s, 8 GB, GF GT640M)4935905911005
Samsung DP700A7D (i5-3470T, 8 GB, Radeon HD 7850M)266698447055
Toshiba LX830 (i7-3610QM, 8 GB, GF GT630M)2302493410137
Asus ET2710 (i5-3450, 8 GB, GF GT640M)337779198736

Grei til spill

Spillytelsen er også som forventet, maskinvaren tatt i betraktning. Du kan spille Civilization 5 på Medium-innstillinger og 1920x1080 og komme unna med mellom 65 og 70 bilder i sekundet, mens Low gir deg 100-110.

I Skyrim må du nesten ned på Low for å få noe som ligner våre ønskede 60 bilder i sekundet, ettersom Medium kun gir rundt 35.

En middels spillmaskin, med andre ord, og uten noen muligheter for å oppgradere i etterkant bør du være ekstra oppmerksom på det.

TEST: Asus ET2701: Gigant-PC med touch

Veldig stillegående

Acer-maskinens største forse er nok støynivået. Bærbarinnmaten krever ikke voldsomt med kjøling, og 7600U kommer derfor unna med en relativt mager kjøleløsning som ikke bråker noe særlig verken når maskinen er uvirksom eller blir presset hardt.

I musestille omgivelser vil du nok høre et svakt sus,  men dette er nok den beste alt-i-ett-en vi har hørt fra et støyperspektiv.

Det medfølgende tastaturet er også ekstremt behagelig å skrive på, i alle fall slik undertegnede skriver.

Tastaturet og musa følger designet til resten av maskinen, men også her er det plast som gjelder, slik at billigfølelsen vedvarer.

To HDMI-innganger er første gang vi ser på en alt-i-ett.
To HDMI-innganger er første gang vi ser på en alt-i-ett.

Dobbel HDMI-inn

Tilkoblingsmessig har Acer-maskinen et ørlite forsprang på resten. Den har nemlig to HDMI-innganger, slik at du for eksempel kan koble til en TV-dekoder og en spillkonsoll på samme tid. I tillegg har den HDMI-ut, om du vil ha en ekstra skjerm eller bruke den sammen med projektor eller TV. Mulighetene er mange, altså.

Videre finner vi totalt seks USB-porter (to på siden av maskinen, to på hver side bak), ethernet, optisk lydutgang, minnekortleser, hodetelefon- og mikrofonport. Det bør holde for de fleste bruksområder.

Maskinen har også integrert bluray-drev, og avspillingen håndteres av Acers egen avspiller. Vi savner imidlertid fjernkontroll, særlig siden maskinen ikke har enkel tilgang til for eksempel kildebytte fra fronten.

De innebøyde høyttalerne lider dessverre også av at maskinen er såpass tynn som den er. De leverer generelt mye mindre fyldig lyd enn konkurrentene, og har absolutt ingen bass. TV-serien "Californication" fra Netflix låter flatt, mens den pumpende basslinja i fjorårets Eurovision-vinner Euphoria forsvinner helt.

Stereoperspektivet er greit fra vanlig "kontoravstand", men dette er likevel særdeles magre saker.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Acer ikke har levd opp til sine lovnader med 7600U. Den har en middelmådig skjerm med for lav oppløsning til størrelsen, billige materialer og relativt mager maskinvarekraft til prisen på nesten 15000 kroner.

Til den prisen får du en iMac, som riktignok ikke har touchskjerm, men mye kraftigere grafikkløsning, mer eksklusive materialer og høyere oppløsning på skjermen.

Du får også den heftigst konfigurerte varianten av Sannsynligvis den beste alt-i-ett-maskinen , som også har kraftigere innmat, en bedre skjerm og integrert strømforsyning.

Acer har rett og slett priset seg ut mot den etter hvert gode konkurransen, fin design til tross.

Flere tester:

HP Elitebook Folio 9470M: Ultrabook for proffene

Samsung ATIV Smart PC: Smart brett-PC med Windows

Sony VAIO Duo 11: Dette er hva Windows 8 handler om

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.