T2

TEST: Asus U41

En særdeles god kombinasjon av kraft og batterilevetid.

Stein Jarle Olsen
10. mars 2011 - 07:11
Vis mer

Asus imponerte stort i fjor med sin UL30, en svært stillegående 13-tommer med enorm batterilevetid og kraft nok til det aller meste.

Derfor var det med store forhåpninger vi mottok den “spirituelle oppfølgeren” U41.

Standardspent

Her dreier det seg riktignok om en maskin med noe mer fokus på kraft enn UL30, men Asus hevder likevel at batteritiden skal være opptil 10 timer.

Det ville imponert oss kraftig, siden Asus har utstyrt vår testmodell av U41 med en standardspenningsprosessor av Core i5-typen.

Ellers finner vi 4 GB RAM og en Nvidia Optimus-løsning på skjermkortfronten, med en integrert Intel HD-brikke og et dedikert GeForce GT425 som kan kobles inn ved behov.

TU20110308Asus U41_18813_52_51 1103081316.jpg

Blank

Designet er typisk Asus, med blank, børstet aluminium på topplokket. Det ser fint ut, men er dessverre en fingermerkemagnet uten like.

Innsiden er en blanding av blank og matt plast, og ligner også på det vi har sett fra Asus tidligere.

Som vanlig er Asus-maskinene også dekorert med en liten haug av klistremerker, og disse skulle vi gjerne vært foruten.

Asus kaller designet “Ultra Slim”, uten at vi lar oss imponere nevneverdig. Vel har maskinen batteri som går i ett med resten av designet, men dette er for eksempel ikke i nærheten av Macbook Air-tynt.

Vekten er dessuten 2,2 kilo, slik at U41 nok neppe egner seg for veskebæring over lengre perioder.

Maskinen virker solid satt sammen, kanskje med unntak av skjermhengslene, som virker noe slarkete.

Skjermlokket er også veldig mykt.

TU20110308Asus U41_79413_52_52 1103081316.jpg

Stappa

Vi er heller ikke særlig begeistret for mengden unødvendige programmer Asus fyller opp PC-ene sine med.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Her finnes alt fra styring av eksterne skjermer, som Asus ikke får til noe bedre enn Windows selv, en haug med spill vi aldri kommer til å bruke og til og med et eget program som "sikkert" skal slette filene dine.

Vi hadde, som vanlig, foretrukket en "ren" maskin.

Matt skjerm

Vi er begeistret for at Asus har valgt en matt skjerm, noe som er en befrielse når du bruker maskinen i lyse omgivelser. Skjermen er dessuten god både når det gjelder innsynsvinkel, farger og sortnivå.

Den maksimale lysstyrken er god, men vi skulle gjerne sett at det hadde vært mulig å dimme lyset litt mer, for eksempel for bruk i mørket eller når du vil skvise det aller siste ut av batteriet.

Oppløsningen er dessuten 1366x768, som kanskje er litt i magreste laget for en 14-tommer. Vi skulle gjerne sett 1440x900, i det minste.

På utstyrssiden finner vi både optisk drev, riktignok uten bluray-muligheter, og plenty med porter å ta av. Vi stusser imidlertid over mangelen på eSATA, og skulle gjerne sett 3.0-støtte i minst én av USB-portene.

Både HDMI og VGA er dog på plass.

Les også: Lover 30 timer batterilevetid

VAIO med dobbelt batteri

Greit tastatur

Tastaturet er av chiclet-typen, med en egen åpning til hver tast. Det fungerer stort sett bra, men vi synes tasteresponsen er noe i seigeste laget, og ender opp med å skrive noe mer feil enn vi strengt tatt liker. Vi har opplevd bedre tastaturer fra Asus tidligere.

Pekeflata er imidlertid god, så fort du får deaktivert den irriterende sidescrollingen som flere og flere pekeflater nå kommer med. Multitouch-funksjonene fungerer godt, tastene irriterer ikke og overflata har behagelig friksjon.

TU20110308Asus U41_39013_52_52 1103081316.jpg

Godt nok

På ytelsesfronten er dette bra nok til å kjøre det meste vi kaster etter den med bravur. Grafikkløsningen er naturlig nok ikke den heftigste, men bør være nok til å kjøre spill av middels grafikk-krevende kaliber.

Det ser vi også i vår Gothic 4-gjennomkjøring, som er fullt spillbar selv med grafikkinnstillinger på High og 1366x768 i oppløsning.

I PCMark Vantage får vi cirka 6000 poeng, noe som gjør at U41 plasserer seg på øvre halvdel av maskinene vi har testet i det siste. Det er også dobbelt så mye som nevnte UL30, men mangelen på SSD-disk gjør at det fortsatt er langt opp til for eksempel Sony VAIO Z.

I Geekbench, som ikke tar hensyn til det siste, er forskjellen liten.

Det ser vi også i Windows Experience Index, som er Windows’ egen ytelsesrangering. Her scorer prosessoren best med sine 6,9 (av 7,9), mens minnet og harddisken får 5,9 hver.

PCMark_Asus U41 1103081326.jpg

Bra batteri

Batteritiden må vi betegne som svært god, til en såpass kraftig maskin å være. Den er likevel langt unna de 10 timene Asus hevder å kunne klare. I Battery Eater får vi 3 timer og 11 minutter, mens den uvirksom klarte seg i nøyaktig åtte timer.

På avspilling av HD-video holder den en halvtime lenger enn nevnte VAIO Z, med 3 timer og 50 minutter. Med lett bruk anslår vi en brukstid som i praksis ligger på mellom seks og sju timer.

Stillegående

Støymessig er U41 stort sett en fornøyelse å bruke. Ved lett til moderat bruk forholder den seg stort sett helt stille, men det er samtidig tydelig at den lille vifta har evnen til å spinne raskt ved behov, noe vi raskt merker ved spilling.

Her suser det friskt, men ikke mer enn at lyden fra spillet overdøver støyen.

Varmemessig er dette også bra. Vi merker ingen markant temperaturøkning ved lett bruk, mens det blir “lunkent” når grafikkortet må i ilden. Ingenting å klage over, med andre ord.

TU20110308Asus U41_69313_52_52 1103081316.jpg

Konklusjon

Testkonfigurasjonen vår, med modellnummer WO022V, fåes fra cirka 7.500 kroner i nettbutikkene. Det er omtrent som forventet for en såpass god allround-PC.

Det som taler mot Asus U41 er muligens at den ikke har Intels nye prosessorgenerasjon, Sandy Bridge, som byr på en merkbar ytelsesøkning sammenliknet med dagens generasjon.

De nyeste Macbook Pro-modellene kommer for eksempel med disse, og har også noen andre fordeler som kan være verdt de to ekstra tusenlappene du må ut med.

Vi skulle selvfølgelig gjerne også sett bluray-drev, noe lavere vekt og et mer responsivt tastatur i U41, men synes likevel dette er såpass bra at det ligger an til at Asus blir blant våre favoritter også i år.

Anbefales!

TEST: En drøm av en laptop

TEST: En kraftig lettvekter

TEST: Macbook Air Tabell Asus U41 1103081344.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.