T2

TEST: Asus Eee 1101HA

Stein Jarle Olsen
26. aug. 2009 - 21:45
Vis mer

Da netbook-konseptet ble lansert med Asus Eee i spissen i 2007 var skjermene sju tommer store, lagringsplassen på magre 2 eller 4 GB og tastaturene så små at de såvidt var mulig å skrive på.

Siden har vi fått modeller på 9 tommer, en rekke populære 10-tommere og nå har altså 11- og 12-tommerne begynt å se dagens lys.

En av de aller viktigste forbedringene med større skjerm er muligheten også for større oppløsning, ettersom 8- og 10-tommerne stort sett hadde samme oppløsning på 1024x600.

Større skjermflate

Med 1101HA får vi 1366x768 piksler å boltre oss på, og det gjør virkelig stor forskjell.

Fra å være litt småknotete reise-PC-er tar netbook-standarden med dette steget opp til å bli virkelige utfordrere til ultraportable, til businessmaskiner og kanskje først og fremst til lesesals-PC-er for studenter.

1366x768 er mer enn hva man normalt sett har fått selv på 12-tommere, og vi snakker dermed en helt annen verden enn tidligere.

Selvfølgelig gjør det økte pikselantallet at hver piksel blir mindre, og at det derfor i noen tilfeller kan være vanskelig å lese hvis du ikke sitter helt oppi skjermen, men bruksområdet for maskinene utvides likevel drastisk.

Websider vises i sin helhet, ikke i en scrollet eller nedzoomet versjon, oppgavelinjen får plass til langt mer, Start-menyen krever ikke nedskalering og maskinen blir i det store og hele langt enklere å bruke, sammenliknet med 10-tommere.

HENDIG: 1101HA har en fantastisk praktisk størrelse. Den er liten nok til å ha i veska, og samtidig stor nok til å få tilnærmet full funksjonalitet.
HENDIG: 1101HA har en fantastisk praktisk størrelse. Den er liten nok til å ha i veska, og samtidig stor nok til å få tilnærmet full funksjonalitet.

Ikke noe ytelsesmonster

Det største ankepunktet mot Asus' 1101HA, som er en del av produsentens Seashell-serie med ekstra tynne, lette og stilfulle maskiner, er ytelsen.

Asus har valgt å benytte Intels Atom Z520-prosessor, som kun leverer magre 1,33 GHz. Det er det samme som for eksempel Dell bruker i sin Inspiron Mini 10, som vi tidligere har testet.

Ellers får vi 1 GB RAM, 160 GB harddisk (pluss 10 GB online-lagring) og Intels GMA500-grafikkløsning. Ingenting revolusjonerende, altså, og det er det heller ikke på tilkoblingssiden.

3 USB-porter, nettverk, VGA og minnekortleser begynner å bli ganske standard på netbook-PC-er.

Når det gjelder ytelse så vi at Windows Media Player slet med HD-video, men la merke til at prosessorbelastningen så vidt lå på 50 %.

Derfor testet vi også med VLC Media Player, som med cirka 70 % belastning kjørte The Rules of Attraction fra WMV HD Showcase i 720P glatt – riktignok uten støtte for lyd.

Nesten på høyde

Vi testet også med en WinRAR-fil på nærmere 1 GB bestående av noen lydfiler, noen videofiler, en del JPEG-bilder og en programfilmappe.

Den brukte 1101HA i snitt 1 minutt og 40 sekunder på å pakke opp.

For å sammenlikne kjørte vi samme utpakkingen på Samsung NC10, som har Intel Atom N270 på 1,6 GHz og samme type harddisk.

Den brukte i snitt 1 minutt og 37 sekunder, altså kun 3 sekunder mindre enn Asus’ maskin. Dermed vil vi si at 1101HA hevder seg godt, til tross for noe lavere klokkehastighet.

STILLE: Vifteåpningen er minimal, og vifta går sjelden om du ikke har prosessorkraften på maks.
STILLE: Vifteåpningen er minimal, og vifta går sjelden om du ikke har prosessorkraften på maks.

Kald

Fordelen med Z520 er at den krever lite kjøling og derfor er musestille, såfremt den ikke blir satt på noen ytelsesmessige prøver.

Med strømstyringen satt til ”Auto” og enkle oppgaver som skriving i Word, litt Messenger og nettavissurfing, går vifta nærmest ikke i det hele og store.

Så fort du legger på litt mer kraft, enten ved å plugge i strømmen (som da gjør at maskinen automatisk går over på full kapasitet) eller velger en annen strømstyringsmodus, begynner vifta å gå.

Den bråker fortsatt ikke så mye at det blir plagsomt, men du hører det om det er stille rundt deg.

Maskinen er rett og slett svært kjølig. Én og en halv time ut i batteritesten vår, hvor både CPU og grafikkprosessor kjøres alt hva remmer og tøy kan holde, var maskinen så vidt merkbart varmere.

Det er imponerende, og litt uventet, ettersom Dell Inspiron Mini 10 ble glovarm av den samme testen.

Vi synes at til oppgavene som slike mini-PC-er er ment for, er kompromisset mellom støy, varmeutvikling og ytelse ganske godt – til tross for at vi gjerne skulle hatt noe mer maskinkraft å rutte med.

BATTERI: Opptil 9,5 time, hevder Asus. Ikke så langt fra sannheten, konkluderer vi.
BATTERI: Opptil 9,5 time, hevder Asus. Ikke så langt fra sannheten, konkluderer vi.

Fantastisk batteri

Strømstyringen, som Asus kaller Super Hybrid Engine, gjør også at batterilevetiden blir svært god.

Asus hevder selv at sekscellersbatteriet klarer opptil 9,5 timer med aktivitet, og vi må selv si at vi er imponerte av hvor mye moro vi klarer å skvise ut av denne lille kjempen. Vi anslår mellom åtte og ni timer, noe som er svært bra.

I vår syntetiske batteritest Battery Eater, med prosessorkraften på fullt og skjermbelysningen nesten på minimum, oppnådde vi cirka seks timer og tjue minutter.

Også det er meget bra, og selv om det ikke overtar tronen fra vår batterikonge Eee 1000HE, er det mer enn godkjent.

Vi sitter dog igjen med et inntrykk av at denne modellen har bedre batterikapasitet i faktisk bruk enn alle de andre vi har testet så langt.

BATTERI: Opptil 9,5 time, hevder Asus. Ikke så langt fra sannheten, konkluderer vi.
BATTERI: Opptil 9,5 time, hevder Asus. Ikke så langt fra sannheten, konkluderer vi.

Smekker

Som nevnt er 1101HA en del av Asus’ Seashell-serie, og er derfor slanket ned overalt hvor det har vært mulig. Det resulterer i en meget smal og pen maskin i i sort, pianoblank plast.

Det har selvfølgelig sine nedsider, som for eksempel at maskinen er MEGET mottakelig for fingermerker og støv.

I tillegg kjennes plata bakpå skjermen veldig skrøpelig ut, men vi klarer ikke å fremkalle rysninger i skjermen nærmest uansett hvor hardt vi presser på den, så vi kan ikke konkludere med annet enn at den nok er ganske solid likevel.

Som med 1000HE er tastaturet en suksesshistorie også her. Med enda litt plass tilgjengelig i bredden har Asus laget et tastatur som ikke står tilbake for tastaturer på langt større maskiner.

Tastene er svært behagelige å skrive på, motstanden er akkurat som den skal være og tasteplasseringene er fornuftige.

FINGERMERKER: Blank sort plast og svette fingre er en dårlig kombinasjon.
FINGERMERKER: Blank sort plast og svette fingre er en dårlig kombinasjon.

Treg zoom

Seashell-modellene har fått en ny type pekeflate som nærmest går i ett med den øvrige plasten. Det skaper et pent, helhetlig inntrykk og står heller ikke tilbake for andre pekeflater funksjonsmessig.

Asusen støtter nemlig enkel multitouch (zooming inn og ut med såkalte pinch-bevegelser) og scrolling i et dedikert (men ikke avmerket) felt ytterst til høyre.

Zoomingen fungerer forholdsvis bra, men det tar ofte noen sekunder før maskinen reagerer, særlig om du kjører med lav prosessorhastighet, noe som kan være litt irriterende.

Prisen er satt til 3699 kroner veiledende, men vi ser den i nettbutikker fra rundt 3.500. Det er mye funksjonalitet for pengene, rett og slett.

Pluss også for at Asus legger ved en liten sleeve til maskinen, så man slipper å kjøpe det i tillegg.

Konklusjon

Alt i alt vil vi si at den økte skjermstørrelsen gjør særdeles mye for brukervennlighet og funksjonalitet på disse småmaskinene.

Asus 1101HA er i tillegg slank og lekker, har en fantastisk batterilevetid og holder seg kjølig under de aller fleste forhold.

Dette kan kanskje bare kalles en semi-netbook, men vi vil likevel si at dette tar konseptet til nye høyder. Som reisekamerat, sofasurfer eller notatblokk på forelesning kan det strengt tatt ikke gjøres mye bedre enn dette.

Asus, vi applauderer.

NB: Utgaven vi har testet, er utgaven med Windows XP. Det er nå kommet en utgave med større harddisk og Windows 7 - flere har kommentert overfor TU at ytelsen på denne er dårlig. Vi har imidlertid ikke rukket å teste dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.