T2

TEST: Amazon Kindle

Anders Brenna
28. okt. 2009 - 14:21
Vis mer

Den nye internasjonale utgaven av Amazon Kindle har kommet til Norge, og norske brukere kan nå kjøpe digitale bøker, blader og aviser hvor som helst.

Enkelt og kjapt

De elektroniske utgavene er billige, og de er tilgjengelig med en gang du får lyst til å lese dem.

Amazon skryter av mer enn 350.000 tilgjengelige bøker, mens konkurrenten Barnes & Noble skryter av mer enn 1 million til sitt konkurrerende lesebrett Nook.

Konkurransen vil nok sørge for at utvalget raskt tar seg kraftig opp.



Ingen digital papiravis

Mange tror og håper at lesebrettet skal bli papiravisens redning. Hva de ser for seg er ikke greit å si, men det finnes et utvalg engelske aviser som er på plass med egen utgave for Kindle.

Da toget lukket dørene rett foran oss på vei hjem fra jobb, benyttet vi anledningen til å teste den digitale utgaven av Narvesen.

Vi dro frem Kindle og bestilte et eksemplar av avisen International Herald Tribune. 1 klikk, 1 minutt og 1,99 dollar senere lå den klar på lesebrettet.

Jörgen Skjelsbæk

Ingen bilder

Det første som slo oss, var at det var ingen forside, ingen innholdsfortegnelse og ingen bilder.

Alle artiklene ligger fortløpende etter hverandre, og vi fikk følelsen av at noen hadde gjort feil på trykkeriet og sendt avisen ut som en bok.

Den gode bokfølelsen vi fikk med Kindle var ikke tilstede med den «digitale papiravisen». Nyhetene fremsto som tamme og kjedelige når de ble presentert i bokform.

«Papiravisfølelsen» var fraværende, og selv om nyhetene var helt ferske føltes det som å lese en gammel bok.



Whispernet

Man kunne kanskje tro at fraværet av bilder skyldes at er en teksttung avis, men sannheten er at man ikke får bilder når man kjøper Kindle-utgaver av blader og aviser i Europa.

For å kunne tilby innhold der du til enhver tid er, har Amazon opprettet det de kaller Whispernet.

Istedenfor at hver Kindle-kunde må etablere egne mobilabonnement for sin Kindle, som kan gi store ekstraregninger under utenlandsopphold, har Amazon inngått roamingavtale med en teleoperatør.

De får betalt en andel av bøkene som selges, samt at Amazon tar betalt hver gang en bruker sender et eget dokument direkte til sin Kinde.



Spesialtilpasset format TYNN: Amazon Kindle er ikke spesielt massiv.
Spesialtilpasset format TYNN: Amazon Kindle er ikke spesielt massiv.

Spesialtilpasset format

Kindle reformaterer alt innhold som legges ut til en nedstrippet utgave av HTML.

Det betyr at bøker med innholdsfortegnelser, PDF-dokumenter med avansert layout og andre dokumenter man ønsker å ha tilgjengelig, må gjennom en konverteringsprosess som ikke alle dokumenter kommer heldig ut av.

Amazon har fått kritikk får denne «proprietære» tilnærmingen, men kritikken er misforstått.

Kindle er laget for å fungere på lesebrettenes premisser, istedenfor å være en digital kopi av papir. Det åpner for nye muligheter.



Svaksyntes nye venn

Tekststørrelsen kan trinnvis stilles opp og ned, og engelskspråklige tekster har en svært velfungerende «tekst-til-tale»-funksjon.

Det var en fryd å lese og samtidig høre Kindle lese opp artikler fra Business Week på toget, for så å bare lytte på vei fra toget til T-banen.

Der ble det litt mer lesing igjen, før det ble en siste lytteseanse på vei fra t-banestasjonen til kontoret. Overgangene var sømløse, og ga en aha-opplevelse for potensialet til digitale lesebrett.



Skjør skjerm

Smarte mobiler har fått store fine skjermer som lett knuses hvis mobilen går i bakken. Kindle har bare sort/hvitt, men er likevel svært skjør.

Et fall fra kontorpulten og ned på gulvet, var nok til at skjermen sluttet å virke i et hjørne, samt at deler av skjermen ble fylt med permanente striper.

Når det ikke skal mer til, kan man lure på hvorfor Amazon ikke har gjort mer for å beskytte skjermen. Beskyttelsesedeksel er ikke et valgfritt tillegg.



SKRØPELIG: Et lite fall i gulvet var nok til å permanent ødelegge hjørnet på skjermen til Amazon Kindle.
SKRØPELIG: Et lite fall i gulvet var nok til å permanent ødelegge hjørnet på skjermen til Amazon Kindle.

Norsk på Kindle

Foreløpig er det kun engelske bøker, blader og aviser som er tilgjengelig på Kindle, men dette vil endre seg raskt, og trolig før jul.

Teknisk Ukeblad har testet å legge ut bladet på Kindle, og det fungerer relativt greit selv om det foreløpig er begrenset støtte for bilder og ingen norsk «tekst-til-tale»-funksjon.

Frem til Amazon åpner Kindle-butikken for norske leverandører, har norske kunder to muligheter for å lese Teknisk Ukeblad eller annet digitalt norsk innhold.

Begge deler involverer å sende innholdet på e-post til Amazon for konvertering.

Gratisvarianten gjør det mulig å legge inn dokumenter med bilder og illustrasjoner, men da må man selv manuelt legge den konverterte filen over på Kindle via en USB-kabel koblet opp mot PC-en.

De late kan få den lagt inn direkte, men det koster 0.99$ for hvert eneste dokument.



Siste bok er kjøpt

Kindle er ikke fremtiden, men et stort og viktig skritt på veien. Lesehester har mye å glede seg over, mens nyhetsjunkier vil bli skuffet.

De som vil ha en digital papiravis må vente på revolusjonens neste versjon.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.