KRAFT

Tennet kritiserer Statnett for å strupe kraftoverføringen

 På NorNed.

Det nederlandske sentralnettselskapet Tennet, som eier halvparten av NorNed-kabelen, er kritiske til at Statnett vil begrense bruken av kabelen.
Det nederlandske sentralnettselskapet Tennet, som eier halvparten av NorNed-kabelen, er kritiske til at Statnett vil begrense bruken av kabelen. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. des. 2013 - 07:53
Vis mer

I desember 2014 skal den nye kabelen til Danmark, Skagerrak 4 (700 MW), settes i drift. Men kraftnettet på Sørlandet er ikke sterkt nok til at kapasiteten kan utnyttes fullt ut.

Fram til oppgraderingen av den såkalte Vestre korridor mellom Kristiansand og Saurdal er fullført innen utgangen av 2018, vil det være en samlet begrensning på inntil 400 MW på kraftoverføringen på Norned og Skagerrak 4.

I et normalår vil det være restriksjoner på kablene 20 prosent av tiden.

Les også: Uvær slo ut NorNed-kabelen

Trenger bevis

Denne informasjonen, som Statnett kunngjorde i vår, har ikke falt i god jord hos det nederlandske sentralnettselskapet Tennet. De og Statnett eier hver sin halvpart av NorNed.

«Alle mulige interne norske alternativer for å hindre restriksjonene må undersøkes og kartlegges for å finne ut om kapasitetsrestriksjonene på NorNed- og Skagerrak 4-kablene er den eneste løsningen», skriver Tennet i et brev til Statnett, som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Det er avgjørende for Tennet at det bevises at alle andre alternativer enn kapasitetsrestriksjoner er ineffektive. Men informasjonen Statnett har gitt så langt, er ikke tilstrekkelig til å slå dette fast, skriver Tennet i brevet.

Les også: – Statnett bør pålegges å legge fiber i utenlandskablene

Etterlyser åpenhet

Selskapet etterlyser åpenhet fra Statnetts side, og vil ha gjennomført en analyse hvor både tekniske og samfunnsøkonomiske betraktninger inngår.

Tennet krever også fullt innsyn i den den planlagte metoden for å velge ut hvilken kabel som skal få restriksjoner.

«Hvis Tennet ikke møter det ønskede nivået for åpenhet, som det er pålagt å gi til brukerne av sitt system, foreslår vi å oppnevne en objektiv tredjepart til å undersøke behovet for og konsekvensene av den planlagte restriksjonen», heter det i brevet.

Les også: Ja til gigantisk vindturbin på Smøla

Alternativer finnes

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få svar fra Statnett på om de mener restriksjonene virkelig er siste utvei, eller om det kan finnes gode alternativer.

Kunne det for eksempel være aktuelt å opprettet et eget lite prisområde der NorNed kommer i land på norsk side. Eller er det aktuelt med såkalt mothandel, som innebærer at Statnett betaler kraftprodusenter for å endre sin planlagte produksjon slik at kapasiteten på kablene kan utnyttes fullt ut?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Men ingen i Statnett ønsker å la seg intervjue om saken, før selskapet har svart på Tennets brev. Isteden får vi via Statnetts presseavdeling oversendt følgende uttalelse fra selskapets direktør for systemdrift og analyse, Tom Tellefsen.

"Vi har hatt flere møter med våre partnere i Tennet og [det danske sentralnettselskapet] Energinet.dk om disse spørsmålene, og har også informert regulatorene i Danmark og Nederland. Vi ønsker å opprettholde denne dialogen, og vil komme med et svar på Tennets brev innen kort tid."

Les også:

Overfører strøm til utlandet med tap

Energikommisæren vil jobbe for norske kabler til Europas kapasitetsmarkeder

Her får Spinwind gjennomgå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.