INDUSTRI

Temmer verdens verste klimagass

BORER HULL: En ansatt ved Norsk Metallretur i Tønsberg borer hull i en høyspenningsbryter fylt med SF6-gass. Høyspenningsbryterne er «sealed for life» og det er vanskelig å ta seg igjennom. Men punkter i forseglingen er laget svakere, slik at det skal gå an å bore igjennom.
BORER HULL: En ansatt ved Norsk Metallretur i Tønsberg borer hull i en høyspenningsbryter fylt med SF6-gass. Høyspenningsbryterne er «sealed for life» og det er vanskelig å ta seg igjennom. Men punkter i forseglingen er laget svakere, slik at det skal gå an å bore igjennom. Bilde: Norsk Metallretur
Jannicke Nilsen
14. juni 2007 - 07:01
Vis mer

Norsk Metallretur Tønsberg er den eneste bedriften i Norge og en av ytterst få bedrifter i Europa som tar i mot og håndterer verdens mest skadelige klimagass, svovelheksafluorid (SF6).

Dette har lokket flere europeiske bedrifter til Norge.

Høyspenningsutstyr

- SF6-gassen er regulert i Kyoto-protokollen. Mange land bruker gassen og har eller vil få utfordringer i forhold til å oppfylle Kyoto-forpliktelsene. Anlegget er besøkt av stort sett alle de europeiske landene, forteller Brage Rønningen i Renas.

Representanter fra over tyve land har besøkt Renas behandlingsanlegg i Tønsberg.

I bedriftens lokaler i Tønsberg havner alle brukte og kasserte komponenter fra blant annet høyspenningsutstyr, isolatorer og kraftverk som inneholder klimagassen.

Delvis tysk teknikk

Med en spesiell, delvis tyskutviklet teknikk suges SF6-gassen ut fra blant annet høyspenningsbrytere og føres over på gassflasker.

- Vi borer hull i blant annet høyspenningsbrytere, ekstraherer gassen ut med en pickler unit med et kraftig undertrykk, og fører den over på flasker. Gassen går gjennom flere filtre som fjerner urenheter og partikler fra komponenten, forteller avdelingsleder Glenn Hansen ved Norsk Metallretur Tønsberg AS.

Kveler lysbuer

Gassen sendes tilbake til produsenten som enten destruerer den eller bruker den på nytt dersom gassen er ren nok.

SF6-gassen har så gode slukkeegenskaper at den kan kvele lysbuer. Det er blant annet derfor den er svært godt egnet til kraftproduksjon. Dersom komponentene har vært utsatt for lysbue vil SF6-gassen anta andre former, og må vaskes med en blanding av kaustisk soda. Også rensevannet må håndteres som farlig avfall.

Selger metallet

Metallet fra komponentene gjennomgår ordinær metallseparering og selges til høystbydende på verdensmarkedet.

- Vi gjør miljøjobben, og så er det opp til oss å få mest mulig verdiskapning ut av metallene. Vi er med i et større konsern som trader dette metallet, sier Hansen.

Hyppige statsrådbesøk

I 2001 ble Renas behandlingsanlegg, som verdens første anlegg for tapping av svovelheksafluorid, høytidelig åpnet av daværende miljøvernminister Siri Bjerke.

I 2002 fikk anlegget nok et statsrådbesøk, da tidligere miljøvernminister Børge Brende markerte starten på den frivillige avtalen for utslippsreduksjon mellom elektrobransjen og Miljøverndepartementet.

- Vi kjenner fortsatt ikke til lignende anlegg i verden, sier Rønningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.