NETTARKIV

Teknopuls 23

Veslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
8. aug. 2007 - 12:15

Notis 1

Vignett: Film

Retrobølge for musikkvideoer

Når det kommer til musikkvideoer er de ofte svært fancy lagd med bruk av all verdens moderne dataanimert grafikk. Men nå er visstnok trenden blant indierockerne og de mer alternative musikerne å skape videoer med retrolook. Animation World Magazine skriver at det som gjelder nå er å skape et utrykk som gjerne kunne ha vært skapt i datagrafikkens pionertid, før datamaskinene inntok hjemmene våre og grafikk fortsatt var todimensjonal og lite overbevisende. Resultatet er at produsenter bruker de mest avanserte dataverktøy til å gjenskape gammeldags grafikk. Bandet, The Strokes, er inspirert av sen 70-talls musikk og i videoen til låta «You Only Live Once» har de tilstrebet en futuristisk atmosfære. Resultatet er at videoen ser ut som en 70-talls science fiction variant av Star Wars. Videoen er for øvrig regissert av Warren Fu som jobbet som designer for den siste Star Wars triologien. Så han kunne med andre ord ha gitt videoen et helt moderne uttrykk hvis det var meningen.

Et annet eksempel på retrotrenden er videoen «Boys» av M.I.A. Videoen er filmet på Jamaica og oppå opptakene har man brukt 16 bits fonter og grafikk som vekker minner tilbake til Commodore 64-tidene.

Trenden med gammeldags look kan være en naturlig konsekvens av at musikkvideoer i dag lages med langt lavere budsjetter enn for ti–femten år siden, skriver Animation World Magazine. Trikset å filme en fylt fiskebolle man heller konditorfarge i, lever derfor i beste velgående hevder samme magasin.



Notis 2

Melkemannen er tilbake

I Seattle er nå Amazon.com i gang med et prøveprosjekt hvor kundene kan bestille fersk mat på nettet som de får tilkjørt innen en time. De skryter av leveranse av økologisk mat og fersk iskrem blant annet. Amazonfresh som prosjektet kalles, satser også på å levere ferske frokostvarer på døra mens kunden sover.



Notis 3

Åndejakt med mobil

Å ta opp kontakt med gamle gjenferd er ikke alle forunt. Men nå oppgraderes jaktmetodene ved hjelp av ny teknologi. Det gamle bankebrettet som døråpner inn til den andre siden erstattes nå med en enkel nedlastbar mobiltelefonapplikasjon. Det er i forbindelse med en serie om hus som hjemsøkes av berømte gjenferd at TV-kanalen, Travel Channel, har utviklet denne mobilløsningen. På hjemmesiden deres kan man lese at mange mener at svingninger i elektromagnetiske felt indikerer paranormale aktiviteter. Programvaren man kan laste ned, fungerer slik at den måler variasjoner i hvor lang tid dataoverføringer tar til og fra mobiltelefonen. På grunnlag av disse endringene beregnes svingningene i det lokale elektromagnetiske feltet. Det må nevnes at Travel Channel skriver på hjemmesidene sine at tjenesten er tenkt å fungere i underholdningsøyemed.



Notis 4

Fjerner tatovering

Få ting kan vel være mer irriterende enn gamle tatoveringer du angrer på å ha tatt. The Guardian skriver at man ved Brown University i USA har utviklet en tatoveringsteknikk som skal være holdbar men samtidig lett å fjerne. Metoden baserer seg på mikroinnkapsling, som er en prosess der små mengder ingredienser pakkes inn i et annet materiale. Noe forenklet forklart vil man nå, ved hjelp av nåler, presse tatoveringsblekket, som er kapslet inn i små beholdere av polymerer, gjennom huden. Når tatoveringen skal fjernes kan man med enkel laserbehandling oppløse beholderne. Blekket som flyter ut vil da automatisk degradere seg selv og tatoveringen forsvinner. Beholderne forblir, om enn usynlig, i kroppen. På sikt vil man også kunne utvikle beholdere som oppløses av seg selv. Da kan man tatovere motiver som varer i tre måneder, et halvt år eller et år, alt etter smak og behag.



Notis 5



Jakter på de korrupte

Spillet «Incorruptible Fighter» ble nylig lansert i Kina og over 100 000 kinesere har allerede lastet ned spillet. Spillet går ut på å jakte på og straffe korrupte tjenestemenn, samtidig som man skal hjelpe redelige mennesker. På veien møter spilleren en rekke moralske dilemmaer. Incorruptible Fighter er utviklet av representanter fra provinsen Zhejiang, og er en del av en kampanje mot Kinas stadig økende korrupsjonsproblem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.