ARBEIDSLIV

Tar tempen med fiber

18. okt. 2001 - 07:15

Optomeds mål er klart. De skal bli en ledende, internasjonal leverandør av fiberoptiske instrumenteringssystemer for medisinsk diagnose og terapi. Det første produktet, en temperaturprofilmåler for bruk i termisk kreftbehandling, er ferdig utviklet.

– Vi har nettopp startet industrialiseringsprosessen, og målet er å ha produktet på markedet på nyåret 2003, sier Reinold Ellingsen.

– Men først må vi ha på plass et kvalitetssikringssystem i bedriften for å få CE-godkjenning i Europa og tilsvarende FDA-godkjenning for det amerikanske markedet.

Først ute

Optomeds temperaturmålesystem er det første i sitt slag på markedet. Det skal benyttes i forbindelse med to av de mest utbredte krefttyper, nemlig prostatakreft og brystkreft.

– Systemet er for tiden under uttesting ved Rikshospitalet i Oslo og ved Harvard University og Stanford University i USA. Ved de to sistnevnte hadde vi garantert ikke sluppet til om de hadde hatt et alternativ i hjemmemarkedet, sier Ellingsen.

Store gevinster

Det er i dag en tendens i medisinsk behandling at flere og flere operasjoner utføres som såkalte minimum invasive inngrep.

– Vi er med på å redusere hovedproblemet i denne sammenhengen, nemlig en nøyaktig temperaturkontroll. Det betyr lavere dødelighet ved selve inngrepet. Det betyr også at pasienten kan behandles poliklinisk, med de besparelser dette gir både i form av bedre komfort for pasienten og reduserte antall liggedøgn, sier Ellingsen.

Flere produktideer

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Optomed arbeider også med en biosensorteknologi for måling av immunologiske reaksjoner. Dette er en generisk teknikk med flere mulige anvendelser, som for eksempel måling av ulike typer betennelsesreaksjoner.

– Helt konkret legger vi for tiden størsteparten av våre ressurser i å utvikle en unik biosensor som inneholder aktive biomolekyler. Vi mener å være på terskelen til et gjennombrudd i dette arbeidet, sier Ellingsen.

Han sier også at dette vil være en helt annen type produkt enn den omtalte temperaturmåleren. Der dreide det seg om et nisjeprodukt i små serier, mens det nye vil være et typisk volumprodukt som er rettet mot store deler av det kjemisk, diagnostiske markedet. Planen å komme på markedet med produktet om tre–fire års tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.