NATURVITENSKAP

Tåler ikke mye CO2

Atle Abelsen
12. aug. 2004 - 10:07

Karbondioksid og andre klimagasser er ikke bare farlige med hensyn til drivhuseffekten.

Nå viser en fersk studie at rundt halvparten av menneskets utslipp av klimagasser er absorbert av havet. Hvis dette fortsetter, kan det ødelegge mange havdyrs evne til å danne skall.

I siste utgave av tidsskriftet Science offentliggjør det amerikanske miljøforskningsinstituttet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en studie som viser at innholdet karbondioksid atmosfæren er økt fra 280 ppm (parts per million) til 380 ppm i løpet av det forrige århundret.

Denne økningen utgjør imidlertid bare 52 prosent av de totale utslippene av klimagasser fra mennesker i løpet av denne perioden. Resten må ha blitt absorbert av havet, tror forskerne. De estimerer den totale mengden CO2 som har gått i havet til hele 118 milliarder tonn.

Forskergruppen, som har vært ledet av Christopher L. Sabine, tror at havet kan absorbere adskillig større mengder CO2. Dette fordi havvannet sirkulerer, og den høyeste konsentrasjonen finnes i de øvre vannlagene.

Forskergruppen kommer imidlertid med en advarsel: Alt marint liv som avhenger av skalldannelse vil bli influert av den økende CO2-mengden i vannet. Laboratorietester viser at en tilsvarende CO2-mengde i sjøvannet reduserer mengden kalsium i skallene med 25-45 prosent. Studien viser ingen tegn til at dette faktisk har skjedd i havet, men forskerne mener likevel at det er all grunn til å rope varsko.

Slike endringer vil influere alt fra skalldyr til plankton og koraller, og næringskjedene kan stå i fare for å bryte sammen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.