IT

Ta en rusletur i Sommer-Oslo

Leif Hamnes
3. feb. 2009 - 17:00

Fra før har Sesam tilbudt oss Oslo, og deretter andre norske byer i 3D-kart.

Fra klokka 16 i ettermiddag ble denne tjenesten tilgjengelig for folk flest:

350 000 panoramabilder av Oslo og omegn, fordelt på 120 000 utkikkspunkter.

Alle plattformer

Tjenesten, som har fått navnet Sesam Gatebilder, er ikke helt ulik løsningen «street view» fra Google.

Og i motsetning til 3D-tjenesten, fungerer den fint også for Mac- og Linux-brukere.

Den krever heller ikke en egen plugin, kun en fungerende Flash Player (versjon 9 eller høyere).

Trondheim neste

Resultatet er altså et Oslo som kan utforskes gatelangs i alle retninger, både horisontalt og vertikalt, med full fotorealisme. Samtidig er tjenesten knyttet opp mot den ordinære karttjenesten fra Finn.no.

- Vi har skrudd sammen noe som er unikt i norgessammenheng, sier produktdirektør Jan Staff i Sesam.no.

Han vil ikke si hvilken by som nå står for tur, men røper at rekkefølgen vil "minne veldig" om lanseringen av 3D-tjenesten.

Det betyr i praksis at folk i Trondheim, Sarpsborg og Fredrikstad kan glede seg til samme service etter hvert.

Har du sett ei svart boble?

Små, svarte Wolkswagen-bobler utstyrt med GPS-posisjonering, et halvspektakulært fullsfærisk kamera på taket og masse datautstyr på innsiden, kan skimtes på alle bildene dersom du manøvrerer pekeren nedover.

Små, svarte Wolkswagen-bobler utstyrt med GPS-posisjonering, et halvspektakulært fullsfærisk kamera på taket og masse datautstyr på innsiden, kan skimtes på alle bildene dersom du manøvrerer pekeren nedover. DEKNINGSKARTET: I det blå feltet har Finn Foto vært på ferde. Vil du sjekke tilbudet der du bor, klikk på tilsvarende bilde i spalten til høyre.

Med disse bilene som utgangspunkt har Finn Foto sydd sammen 350 000 enkeltbilder til om lag 120 000 utkikkspunkter, eller scener, markert i blått på dette kartet.

Derfor er da heller ikke Oslos parker eller gang/sykkelstier nevneverdig representert.

Så:

Har du sett ei svart boble som ligner på beskrivelsen, helst på morgenkvisten i tidsrommet juli - september i år, er sjansene store for at du er stjerne på internett - i sladdet versjon.

Indisk sladdejobb

Av personvernhensyn er nemlig hvert enkelt bilde manuelt gjennomgått, slik at ansikter og bilskilt er behørig sladdet - av Sesams samarbeidspartnere i India.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Behovet for anonymisering er også den logiske bakgrunnen for at særlig sentrumsbildene gjerne er tatt grytidlig på døgnet, slik at Oslo dermed framstår uvanlig folketom.

- Dette arbeidet har vært tidkrevende, men nødvendig. Om noen likevel skulle finne bilder de anser som støtende, har vi mulighet til å rette det opp om vi blir varslet, sier Per Eirik Marton, produktansvarlig for kart i Sesam.no.



Kan kobles mot boligkjøp

En såpass kostbar utviklingsjobb kunne heller ikke vært en realitet uten håp om inntjening.

Men pengene tenkes ikke tjent ved å selge eksempelvis pro-versjoner med høyere oppløsning, reklameplass på avbildede vegger i fotodatabasen eller lignende.

Men pengene tenkes ikke tjent ved å selge eksempelvis pro-versjoner med høyere oppløsning, reklameplass på avbildede vegger i fotodatabasen eller lignende. KAN VIDEREUTVIKLES: Gatebilder-tjenesten kan både knyttes opp mot og brukes til å videreutvikle 3D-tjenesten, sier Per Eirik Marton, produktansvarlig for kart i sesam.no. (Foto: Leif Hamnes)

- Også dette, i likhet med 3D-tjenesten, er primært en annonsebærer og en informasjonsbærer til Sesam generelt, sier Marton, men minner om at tjenesten også er knyttet opp mot Finn Eiendom.

- Boligkjøpere er nå i stand til å utforske nabolaget de vurderer å etablere seg i på en helt annen måte enn før, sier Marton.

Veien videre

Foreløpig er ikke gatebildene integrert i 3D-tjenesten, men det er en aktuell videreutvikling, ifølge Marton.

- Å utnytte den omfattende bildebanken til å gjøre 3D-tjenesten mer fotorealistisk er også en naturlig tanke på sikt, supplerer produktdirektør Jan Staff.

Han opplyser at det også kan bli aktuelt å knytte bildene, som hittil utelukkende viser Oslo fra utsiden, opp mot også innendørs visning av utvalgte bygg og severdigheter, slik det blant annet er gjort på nettsiden Hamarregionen.no.



Les også: Dykk under med Google Earth

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.