KRAFT

– Syv tapte år

VENTER FORTSATT: Det blir kanskje bygget tre vindparker fram til 2012, tror generalsekretær Øyvind Isachsen i Norwea. Han mener vindbransjen opplever syv tapte år fram til et grønt sertifikatmarked trolig er på plass i 2012.
VENTER FORTSATT: Det blir kanskje bygget tre vindparker fram til 2012, tror generalsekretær Øyvind Isachsen i Norwea. Han mener vindbransjen opplever syv tapte år fram til et grønt sertifikatmarked trolig er på plass i 2012. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
26. nov. 2009 - 15:18

Det råder fortsatt usikkerhet i deler av fornybarbransjen, selv om energiministeren i dag la fram en overgangsordning: Les saken her

Ordningen skal gjøre at utbyggingen av prosjekter innen småkraft, biokraft og vindkraft ikke stopper opp fram til støtteordningen med grønne sertifikater kommer i 2012.

Norsk vindkraftforening (Norwea) er ikke spesielt imponert over overgangsordningen.

– Tre vindparker til 2012

– Jeg er veldig glad for at småkraftguttene får littegrann igjen for det arbeidet de driver med, sier generalsekretær Øyvind Isachsen til Teknisk Ukeblad. – Men vi må opp til Enova igjen. Det er der det skjer. Hvis jeg hadde fått en halv milliard i vindkraftstøtte fra Enova og fikk tilbud om å bytte dem ut i noe vi ikke vet hva er, så hadde jeg ikke turt å gjøre det.

Han tror at de vindkraftprosjektene som har fått Enova-støtte vil fortsette som før, men det er ikke mange. Enova har sagt at de vil gi en milliard kroner i vindkraftstøtte de neste to årene.

– Si at du kan få tre prosjekter, da, sier Isachsen.

– Hvor mye kraft utgjør det, en halv terawattime?

– Under en halv terawattime, sier Isachsen.

Langt fra 3 TWh-målet

– Så i 2012, to år etter at Norge etter den opprinnelige planen skulle ha oppnådd 3 terawattimer, så sitter man med kanskje 2 terawattimer vindkraft totalt?

– To til to og en halv, ja, sier Isachsen. – Jeg kan ikke skjønne hvor 3 TWh skulle komme fra. Vi får sette vår lit til Sverige og Norge og de grønne sertifikatene, og til at Norge ikke pruter på 2020-målene i Brüssel. Jeg er ikke bekymret for vindkraften i Norge, men ser at vi får litt slack, sier Isachsen.

– Vi har hatt altfor mye av-og-på-politikk, sier Steinar Bysveen i Energi Norge: Les saken her

Etterlyser mer Enova-penger

Miljøstiftelsen Zero er fornøyde med at overgangsordningen er på plass og gir sikkerhet til enkelte prosjekter, men mener Enova burde fått mer penger til rådighet de neste to årene.

– Overgangsordningen er god fordi den gir en avklaring om hvem som kan være med i sertifikatsystemet og ikke, sier Unni Berge i miljøstiftelsen Zero til Teknisk Ukeblad. – For noen vind- og biokraftutbygginger gir den en økonomisk sikkerhet fordi man kan planlegge basert på investeringsstøtte (fra Enova, red.anm.). Hovedproblemet er at det ikke er nok investeringsstøtte til alle. Derfor burde regjeringen gitt en tilsagnsfullmakt til Enova, slik at alle vind- og biokraftverk kunne fått den sikkerheten som noen nå kommer til å få.

– Småkraftverkene vil fortsette å bygge de neste to årene, sier bransjen. Hvilke prosjekter er det som stopper opp?

Rein Husebø og Steinar Bysveen. Overgangsordning til grønt sertifikatmarked presenteres 26. november 2009.
FORTSETTER BYGGINGEN: – Vi fortsetter som før. Nå har vi fått konkretisert det som kom i Soria Moria 2. Mer enn dette kan vi ikke vente oss før det kommer i lovs form, og det tar minst ett år til. Så vi bygger som før, vi, sier Rein Husebø i Småkraftalliansen. Til høyre Steinar Bysveen, Energi Norge. Kjetil Malkenes Hovland

– Usikkerheten kommer til å være hos de vindkraftverkene som ikke får investeringsstøtte fra Enova og dermed ikke har et trygt økonomisk fundament. De må stole 100 prosent på at sertifikatsystemet kommer for å bygge ut, sier Berge.

Ikke forutsigbart for alle

Zero er fornøyde med at det nye markedet kommer på plass, og sier det vil bidra til å forbedre forutsigbarheten i norsk energipolitikk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Forutsigbarheten er ikke stor, men den går i riktig retning. Man satser på et grønt sertifikatsystem som vil gi forutsigbarhet, sier Berge.

– Men fram til det grønne sertifikatmarkedet er på plass har bransjen lite sikkerhet?

– Man kan aldri vite 100 prosent før det er på plass. Men for vind- og biokraftverk som får støtte fra Enova, vil forutsigbarheten være der, sier Berge.

Småkraftbransjen fornøyd

Småkraftbransjen har kanskje mest grunn til å være fornøyde med overgangsordningen, og gav uttrykk for det da ordningen ble presentert i dag.

– Vi fortsetter som før. Nå har vi fått konkretisert det som kom i Soria Moria 2. Mer enn dette kan vi ikke vente oss før det kommer i lovs form, og det tar minst ett år til. Så vi bygger som før, vi, sier Rein Husebø i selskapet Småkraft AS, ett av medlemmene i Småkraftalliansen, til Teknisk Ukeblad.

– Ordningen gir forutsigbarhet

– Hvorfor bygger dere som før?

– De som er lønnsomme i dagens kraftmarked kunne ha satt dette på vent hvis dette var usikkert. Men nå ser man at de kommer med i dette sertifikatmarked. Da slipper vi å vurdere taktisk. De som ikke er lønnsomme og må ha sertifikater, de må selvfølgelig vente til vi ser hvordan markedet blir. Når man snakker om byggestopp er det prosjekter som er lønnsomme allerede, og det vil vi fortsette å bygge. Sånn sett har Riiis-Johansen unngått at ting stopper opp. Det oppnår han nå.

– Dere mener dette er en bra ordning?

– Ja, overgangsordningen er veldig bra. Vi er veldig fornøyd med at dette kom så kjapt. Soria Moria 2 var veldig diffus, nå er det blitt veldig mye mer konkret, sier Husebø.

– Syv tapte år

Generalsekretæren i Norwea er derimot deprimert av å måtte vente på den satsingen bransjen er lovet gjennom mange år. Han mener vindkraftbransjen har opplevd «tapte år».

– Det blir syv tapte år. Vi har en regjering som de siste ukene har vist seg så oljesmurt at det er til å gråte over. Når du da ser Raymond Johansen går ut og omtrent angriper de som har lyst til å jobbe med vindkraft må jeg si at det er synd på han at han ikke har noe mer visjoner og ser på hva som foregår rundt oss. Det er klart vi skal drive med olje og gass, men olje- og gassbransjen må få signaler om at vi skal drive med annen energi også, sier Isachsen.

– Det viktigste er at norske myndigheter sier til svenske myndigheter at nå mener vi alvor, og at den norske statsministeren ikke stopper dette denne gangen, legger han til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.