NYHETER_BYGG

System mot usikkerhet

1. sep. 2000 - 00:30

Hver uke samles ti prosjektledere ved landets største sykehusutbygging for å kikke på søylediagram. Røde søyler varsler om mulige kostnadsoverskridelser, mens grønne er innsparingspotensial. Budsjettet skal holdes. For å klare det, har RIT 2000 innført usikkerhetsstyring.

Poenget er å reagere raskt på avvik ved byggingen av det nye Regionsykehuset i Trondheim. Dette skal ikke bli Rikshospitalet om igjen. – Vårt system for styring av usikkerhet bidrar til proaktiv prosjektledelse og optimalisering av prosjektgjennomføringen, sier Ingemund Jordanger, konsulent for prosjektstyring ved RIT 2000.

Mindre detaljstyring

Ved å utarbeide usikkerhetsanalyser kan ledelsen ta grep om vesentlige avvik før de vokser til store summer. I den sammenheng rettes oppmerksomheten i like stor grad mot negative som positive avvik.

Usikkerhetssystemet omfatter både budsjetter, tidsplaner og kvalitetsnivå. Ledere for ulike nivå i utbyggingen og ledelsen for hele RIT 2000 er ansvarlige for å oppfylle prosjektets mål på ulike nivåer. Når avvik er identifisert, får den enkelte leder ansvaret for å sette i gang de nødvendige tiltak.

Både Jordanger og utbyggingsdirektør Tom Haugan har erfaring med usikkerhetsstyring i næringslivet, blant annet ved Åsgard B og andre offshore-prosjekt. Så vidt de kjenner til er RIT 2000 først ute med å benytte systemet innen bygg og anlegg. – Dette koster mye krefter, men for prosjektlederne er det positivt å få utfordringer. Vårt system innebærer mindre detaljstyring. Det åpner for at prosjektlederne selv finner løsninger, sier Haugan.

Ti på topp

Målet med usikkerhetssystemet er ikke bare å redusere risikoeksponeringen i prosjektet, men også å utnytte de positive muligheter som identifiseres. Noen usikkerheter kan vanskelig styres, for eksempel marked og konjunkturer. Styring av de usikre områdene prioriteres derfor ut fra styrbarhet – eller det som er mulig å påvirke.

Med en oppdatert ti på topp-liste på flere nivåer har RIT 2000 oversikt over de viktigste usikkerhetsområdene. Listen viser konsekvenser også for andre områder enn investeringskostnadene. Grensesnittet mellom de ulike områdene i gigantprosjektet er en spesiell utfordring. Sikkerhetsmessige forhold får første prioritet. Videre skal konsekvenser for tidsplaner, innvirkning på kvalitet og driftskostnader synliggjøres. Igjen fokuseres mulighetene til forbedring – like mye som mulige negative utfall.

Styrer endringer

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Byggeperioden for RIT 2000 strekker seg over 15 år. Underveis vil utvilsomt deler av prosjektet bli forandret, noe som ofte skaper problemer. Derfor er prosjektstyringsleder Eva Mathisen opptatt av å ha et system for endringsstyring. – Vi ønsker å ta tak i endringene fra de oppstår som ideer og helt til de er vedtatt gjennomført. Kostnadsstyringssystemene i dag er godt forberedt på å håndtere kontraktuelle endringer. Vi ser imidlertid et potensial for å forbedre styring og oppfølging av endringer i prosjekteringsprosessen, sier Mathisen.

Anleggsperioden er så vidt begynt ved RIT 2000. Under reforhandlingene mellom Sør-Trøndelag fylkeskommune og staten om en utvidet kostnadsramme fikk prosjektet en buffer på 600 millioner kroner – som skal benyttes dersom ekstraordinære kostnader dukker opp. – Disse pengene sitter langt inne, men de gir oss et realistisk styringsgrunnlag, sier utbyggingsdirektør Haugan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.