SVELLELEIRE: Svelleleire og svelletrykk var en medvirkende årsak til raset i Hanekleivtunnelen. Etter raset har SINTEF Byggforsk fått flere og flere leireprøver fra byggherrer som vil teste svellekapasitetene. (Bilde: Jarle Skoglund)
BRANNFELLER: Det har vært mange alvorlige tunnelbranner de siste årene i Europa. (Bilde: Statens vegvesen)
PØLSE TIL BESVÆR: Slik ser en polyesterpølse ut. Betongelementet i Hanekleivtunnelen raste ned fordi boltene ikke var lange nok til å penetrere patronene. (Bilde: Statens vegvesen / Montasje: Teknisk Ukeblad)
(Bilde: Torgersen Hans O )
(Bilde: Jarle Skoglund)

Sweco utnytter Hanekleivraset

  • Bygg

Sweco Grøner har fått i oppdrag av Statens vegvesen å utarbeide byggeplan for E6 mellom Øyer og Tretten i Gudbrandsdalen.

Prosjektet inkluderer en fire kilometer lang tunnel. Dette er en av de første norske tunnelene som prosjekteres etter raset i Hanekleivtunnelen, skriver selskapet i en pressemelding.

Kompetanse

Videre nedover i pressemeldingen trekker Sweco igjen inn Hanekleivraset:

– Med tanke på vår kompetanse innen tunnelsikkerhet og deltakelsen i Vegvesenets ekspertgruppe for tunnelevaluering, er det ekstra spennende å få ansvar for prosjekteringen av denne veistrekningen, som inkluderer en relativt lang tunnel, sier Snorre Lægran, divisjonsleder for areal og transport i Sweco Grøner i pressemeldingen.

Utnytter

Utbyggingsdirektør Lars Aksnes i Statens vegvesen avviser at det er noen som helst sammenheng mellom Gudbrandsdalen og Hanekleiv.

– De prøver nok å utnytte dette litt. At de satt i den gruppen skal ikke gi noen som helst fortrinn, der satt det flere, sier utbyggingsdirektør Lars Aksnes til Teknisk Ukeblad.

– Ikke koblet

– Jeg kjenner ikke forholdene i Hanekleiv, men så vidt jeg vet er det ingen ting som tyder på at det er noen sammenhenger her. Vi har ikke koblet dette mot Hanekleiv i det hele tatt, sier Torbjørn Moastuen som er prosjektleder for utbyggingen i Gudbrandsdalen.

Spennende, ikke utnytting

– Nei, vi utnytter ikke, og har aldri tenkt å utnytte raset i Hanekleivtunnelen, sier Lægran. – Men etter raset i Hanekleivtunnelen ble det innført nye retningslinjer for prosjektering av tunneler. Vi er blant de første til å bruke disse og det synes vi er spennende.

Sweco har fått prosjekteringsansvaret for en strekning på 13 km mellom Øyer og Tretten.

Det største enkeltelementet i på denne strekningen er en fire kilometer lang tunnel. Prosjekteringsarbeidet har en ramme på ti millioner kroner.

Har du en strategi for smarte bygg?
TU arrangerer «Smarte hjem og bygg 2016» den 1. desember 2016.