KJERNEKRAFT: Kjernekraft er det største investeringsområdet i svensk elproduksjon. Likevel har de best miljø-image i Skandinavia. (Bilde: colourbox)

Svenskene har best miljø-image

Nordisk Ministerråd har spurt 3000 skandinaver om hvem som er best og verst i Norden til å prioritere miljø og klima. Én av tre mener Sverige er best, mens bare én av åtte holder en knapp på Norge. Det gjør oss likevel til nummer to i kåringen, skriver Dagsavisen.

- Danmark bedre enn Norge

Danmark kommer dårligst ut: 20 prosent av de spurte plasserer Danmark på sisteplass.

- Det er overraskende, for Danmark er i virkeligheten bedre enn Norge, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til Dagsavisen.

Han viser til tall fra EUs European Environment Agency som viser at Norge vil få en økning i klimagassutslipp på 18 prosent i perioden 1990-2010, mens Danmark vil redusere utslippene med 2,2 prosent i samme periode.

Lever på gammel stolthet

Haltbrekken mener Norge har et bedre miljøimage enn vi fortjener.

- Det skyldes retorikk og gammel stolthet. Mange husker at Gro Harlem Brundtland var "verdens miljøvernminister", sier han.

Leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn, mener nordmenn ikke tror på store ord:

- Norge har lenge hatt et uforholdsmessig positivt miljøimage. Jens Stoltenberg er utrolig flink til å skryte av høye klimaambisjoner, men de fleste undersøkelser viser at folk i Norge ikke tror på ham og er skuffet over norsk miljøpolitikk, sier Lahn til Dagsavisen.

Nordens største elbilkonferanse
Få med deg «Nordic EV Summit 2017» tirsdag 7. februar.
Union Scene, Drammen, Norway.