IT

Svenske pirater for retten

Mona StrandeMona StrandeJournalist
16. feb. 2009 - 09:20
Vis mer

Mennene som står bak Pirate Bay, verdens største fildelingsnettsted, risikerer to års fengsel, millionbøter og krav om rekorderstatninger dersom de blir dømt.

100 millioner

De fire, Hans Fredrik Neij (30) Gottfrid Svartholm Warg (24), Peter Sunde (30) og Carl Lundström (48), er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske opphavsrettslovgivningen. I tillegg forlanger musikk-, film- og programvareindustrien om lag 100 millioner kroner i erstatning, penger som skal være tapt på grunn av virksomheten til Pirate Bay.

Nettstedet har om lag 140.000 daglige treff fra norske brukere, noe som tilsvarer om lag 1 prosent av trafikken.

Razzia og tiltale

Pirate Bay ble startet i 2003 og fikk lenge holde på uforstyrret. Etter tre år hadde imidlertid underholdningsindustrien fått nok og på oppfordring fra amerikanske myndigheter tok svenskene affære.

31. mai 2006 ble Pirate Bays lokaler i Stockholm raidet av politiet. 50 polititjenestemenn deltok i den omfattende razziaen. 186 datamaskiner ble beslaglagt på et titall steder i Sverige.

Nettstedet forsvant, men få dager senere var piratene i gang igjen. Denne gang med en mer desentralisert serverpark som skal gjøre det vanskeligere å stenge Pirate Bay.

Mot opphavsretten

Aktor Håkan Roswall har valgt å tiltale de fire for medvirkning til opphavsrettsbrudd siden nettstedet ikke er direkte involvert i opp- eller nedlastingen av filene.

Det eneste nettstedet gjør er å hjelpe brukerne som er ute etter en bestemt fil å få kontakt med andre brukere som har filen på sin datamaskin.

Overføringen av filene går ikke gjennom nettstedet, men direkte mellom den som laster ned og alle som har filen liggende på sin datamaskin.

Liten effekt

En av de tiltalte, norskfinske Peter Sunde, fungerer som talsmann for Pirate Bay. Han har liten tro på at en eventuelt fellende dom vil ha noen som helst effekt.

– Pirate Bay-serverne er ikke lenger plassert i Sverige. Og selv om Pirate Bay skulle gå ned, noe som er utenkelig, så finnes det alltid noen andre som vil ta over, sier Sunde til det svenske nyhetsbyrået TT.

Ikke lønnsomt

Påtalemyndigheten hevder at de fire tiltalte har tjent store penger på annonser på Pirate Bay, men dette avviser Sunde.

– Det koster langt mer å drive nettstedet enn det vi har fått inn. 1,2 millioner kroner over en treårsperiode, som det står i tiltalen, dekker ikke engang halvparten av båndbreddekostnadene. Vi har stort sett gått med underskudd selv om det i dag kanskje så vidt går rundt, sier Sunde.

Stockholms tingsrätt har satt av tre uker til rettssaken som overføres direkte på nettet av Sveriges Television. Saken kan også følges på Twitter. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.