KARRIERE

- Sunn fornuft å kle seg pent

KLÆR: Slips erstatter t-skjorte på mange arbeidsplasser.
KLÆR: Slips erstatter t-skjorte på mange arbeidsplasser. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
3. okt. 2008 - 07:00

Med unntak av jurister, revisorer og selgere går færre og færre i dress og drakt på jobb.

Men flere mener pendelen nå har svingt for langt. Mange ansatte kler seg rett og slett for sjaskete.

Ikke gå på jobb i sandaler

Ikke lys dongeri

– Vi så oss nødt til å ta opp dette med klesdrakt for noen måneder siden. Vi valgte å fokusere på det, slik at de ansatte kler seg ordentlig, sier Hanne Bügel, kommunikasjonssjef i Ringnes.

Dermed ble det slutt på saggebukser og slitt dongeri. For mye hud er heller ikke akseptert.

– Vi har ikke slipstvang. Men de ansatte bør se representative ut, og skal gå med pene, rene klær. De bør ikke gå med hullete bukser, bare mager og dype utringninger. Kun mørk dongeri er tillatt. Det handler egentlig om sunn fornuft. De representerer jo Ringnes når de er ute på jobb, sier kommunikasjonssjefen.

– Hva med dem som sjelden er ute og møter kunder?

– Vi har nesten alltid eksterne besøkende her i lokalene. Klesreglene gjelder derfor alle ansatte, også dem som ikke har mye kundekontakt. Sjåfører og produksjonsarbeidere, som jobber i uniform eller kjeledress, skal bruke hele uniformer eller kjeledresser, sier hun.

– Ingen ansatte har reagert negativt på reglene, sier Bügel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dette vil sjefen ikke snakke om

Ser kundene an

Under dotcom-boomen på slutten av 90-tallet skulle IT-ansatte gå kledd uformelt. Det signaliserte at de var unge og dynamiske aktører i "den nye økonomien".

Tilstandene er ikke like elleville nå.

I Microsoft Norge kler de ansatte seg etter kundene.

– Det finnes ingen skriftlig kleskode i Microsoft. Vi sier ikke noe om hvordan man kler seg i selskapet. I praksis kler vi oss gjerne uformelt, men når vi er i eksterne møter kler vi oss gjerne ut fra kundene og dem vi møter, sier selskapets kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg.

– Dere har kanskje en muntlig kleskode?

– Det stemmer nok at mange av våre ansatte kler seg litt mer formelt enn de gjør hjemme, men det er ingen formelle føringer på det. For øvrig gikk både administrerende direktør Knut Morten Aasrud og jeg i dongeri i går, sier Solberg.

Når du bør rømme fra jobbintervjuet

Strammere utenlands

Accenture er ett av de store, internasjonale konsulentselskapene som er kjent for høy dressfaktor. Administrerende direktør Nils Øveraas sier at kleskoden varierer fra "business casual" til "business".

– Vi har stor grad av fleksibilitet på eget kontor. Det ender stort sett opp med varianter av det vi kan kalle “business casual”, sier han.

For å sette det på spissen: Jo lengre unna kontoret Accenture-ansatte er, jo mer formell blir klesdrakten.

– Når vi er ute på prosjekter hos kundene følger vi den kleskoden som gjelder i den enkelte virksomheten vi jobber for. Det kan variere ganske mye. På internasjonale møter er kleskoden angitt i møteinnkallelsen, og da er det stort sett ”business casual” eller ”business” – avhengig av hvilket land vi besøker, sier Øveraas.

Dresskoden "business" betyr som regel drakt for damer og dress med slips for menn.

"Business casual" er en mindre formell variant. For kvinner betyr det gjerne bukse/langt skjørt og bluse, men ikke jakke. For menn innebærer det bomullsbukse og skjorte/poloskjorte, men ikke jakke og slips.

Studentpolitikk gir mest CV-uttelling

Sju store intervjutabber

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.