T2

Styr TV-kvelden selv med riktig boks

Stein Jarle Olsen
5. des. 2007 - 21:41

USA har hatt sin ”TiVo” med harddisk i snart ti år. Allerede i 1999 fikk amerikanerne mulighet til å ta opp hele TV-hverdagen, mens vi nordmenn stort sett måtte ta til takke med slitsomme videokassetter.

Men med den siste tids digital-TV-utbredelse har PVR-boksene kommet for fullt også i Norge. PVR står for Personal Video Recorder, og som navnet tilsier, kan du med en slik ta opp alt hva TV-hjertet måtte ønske.

Verner familiefreden

I tillegg kan du sette sendingene på pause og til og med spole tilbake hvis du mot formodning skulle gå glipp av noe – opptaket av den kanalen du ser på gjøres automatisk i bakgrunnen, slik at du kan spole tilbake uansett om du har valgt å ta opp programmet eller ei.

Og om mor vil synge med Idolene mens far heller vil teste stemmen med Beat for Beat, trenger ikke krangelen bli like intens som tidligere. Alle PVR-boksene som leveres i Norge har to tunere, slik at du kan ta opp et program mens du ser på et annet – eller ta opp to programmer mens du ser på det ene av dem.

Full oversikt

Nytt er også den såkalte EPG – Elektronisk Programguide – som i bunn og grunn er det du brukte avisen til før, nemlig å gi deg en oversikt over hva som går på TV til enhver tid. De fleste PVR-boksene gir deg oversikt en uke fremover.

Her til lands er det Get, Canal Digital og Viasat som er de fremste leverandørene av PVR-bokser.

– Vi har store forventninger. Undersøkelser viser at det er dette som er den store nyheten med digital-tv. Bedre lyd og bilde er vel og bra, men det er forbi nyhetens interesse. Det å kunne pause, spole, stoppe og ta opp sendingene er det som endrer seervanene til folk, sier direktør for samfunnskontakt hos Get, Øyvind Husby.

Selvfølge for folk

Selskapet har i samarbeid med Synovate MMI utført en undersøkelse blant sine kunder med PVR-boks. Halvparten av de spurte oppga at TV-vanene deres ble endret etter at de fikk en slik boks i hus. Seks av ti svarer at de daglig eller ukentlig benytter opptaksfunksjonen når to programmer de vil se sendes samtidig.

– Opptaksfunksjonen blir en selvfølge veldig fort, og jeg tror at de aller fleste kommer til å skaffe seg en slik boks innen noen få år, sier Husby.

Vil også ha PVR-boks

Også den siste store digital-TV-leverandøren, Riks-TV, sier at det nok vil komme en PVR-boks til deres digitale bakkenett, som kan tas inn med helt vanlig TV-antenne.

– Vi har fått signaler fra markedet om at det kommer etter hvert. Det er elektronikkmarkedet som bestemmer dette, og om boksene skal kunne gi fra seg Riks-TV må de innom oss først. Vi har imidlertid ikke noen klar tidsramme for når dette skjer, sier informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i Riks-TV.



Dette kan du velge i:



GET (Kabel-TV)

PVR-opptaker med 160 GB harddisk – nok til cirka 50 timer opptak

32 digitale TV-kanaler og 14 radiokanaler i Startpakken

  • Pris: Grunnpakke Digital-TV: 209 kroner per måned
  • PVR-boks: 79 kroner per måned
  • Digital årsavgift: 498 kroner
  • Totalpris første år: 3 954 kroner \ 2 634 kroner




Canal Digital (Kabel-TV)

PVR-opptaker med plass til mellom 40 og 80 timer opptak, avhengig av kvalitet.

30 digitale TV-kanaler og 9 radiokanaler i Grunnpakken

  • Pris: Grunnpakke digital-TV: 219 kroner per måned
  • PVR-boks: 1 990 kroner (1 490 kroner om du allerede har kabel-TV fra Canal Digital)
  • Kortavgift: 299 kroner
  • Totalpris første år: 4 917 kroner \ 4 417 kroner




Viasat (Parabol)

50 digitale TV-kanaler i Gullpakken. (PVR-boks forutsetter Viasat Gull, selskapets heftigste kanalpakke)

PVR-opptaker med 160 GB harddisk – nok til 60 timer opptak.

  • Pris: Gullpakke Digital-TV: 199 kroner per måned (egentlig 319 kroner per måned)
  • PVR-boks: 1 495 kroner
  • Etableringsavgift og kortavgift: 1048 kroner
  • Frakt: 289 kroner
  • Totalpris første år: 5 220 kroner (utenom kampanje: 6 660 kroner)


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.