NETTARKIV

Strid om overvåking

Espen Zachariassen
9. feb. 2009 - 13:46

Datatilsynet ser en rekke uheldige konsekvenser av Googles nye mobile overvåkingstjeneste Latitude, der du kan la telefonen avsløre hvor du befinner deg til enhver tid. Overvåking av ansatte er én mulighet.

– Arbeidsgivere vil nok kunne falle for fristelsen til å bruke en slik tjeneste for å holde øye med medarbeiderne, mener informasjonsdirektør Ove Skåra hos Datatilsynet.

Vennetjeneste

– Har du oversikt over hvor mange ganger du har henvendt deg til dine venner med det velkjente spørsmålet ”hvor er du?”

Slik innleder Google lanseringen av sin nye sporingstjeneste Latitude, hvor mobiltelefonen avslører hvor du befinner deg.

Tjenesten er en valgfri funksjon i Google Maps for mobil. Det offisielle formålet er ikke overvåking, men å gjøre det enklere å møte venner på impuls, eller la deg holde oversikt over vennegjengen ved større arrangementer som fotballkamper eller konserter.

Personvern

– Selv om du har delt din posisjon, kan du skjule denne fra enkelte venner eller alle dine venner ved behov - eller slå av Google Latitude helt når du måtte ønske, skriver leverandøren i en pressemelding.

– Akkurat det er et poeng i forhold til personvernet. Hvis du skrur av, vil folk lure "Hvorfor skudde du av?" og "Hvor var du hen, da vi ikke kunne finne deg?", sier informasjonsdirektør Skåra.

– Dette dreier seg om en ny type teknologitjenester med mer og mindre praktiske funksjoner som det kommer til å bli debatt om. Opplysninger om hvor du befinner deg geografisk er en helt ny dimensjon som gir en mengde muligheter. Vi vil se tjenester som bidrar til sikkerhet og trygghet, nytte og underholdning, men også til kontroll og overvåking, sier han.

Sjefen ser deg

Ikke minst kommer diskusjonen til å dreie seg om bruken i arbeidslivet.

– I en bedrift hvor de ansatte har telefoner betalt av arbeidsgiver, vil det være interessant for ledelsen å kunne holde øye med hvor medarbeiderne befinner seg. Vi kommer til å se eksempler på at dette går langt ut over hva som er akseptabelt etter personvernlogivningen, sier informasjonsdirektøren.

Han trekker en parallell til debatten om arbeidsgivers innsyn i ansattes e-post, som munner ut i nye forskrifter til våren.

– Og hvor pålitelig er informasjonen på kartet? Jeg har allerede fått informasjon om såkalte geotaggings-tjenester der brukerne kan manipulere data og få det til å se ut som om en person er et helt annet sted enn det koordinatene angir, påpeker informasjonsdirektøren.

– Dette er en mulighet til manipulasjon som mange av oss nok vil foretrekke fremfor å måtte forklare hvorfor vi har skrudd av lokaliseringen, mener Skåra.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.