KRAFT

Stram kraftsituasjon i Midt-Norge

ENERGIOPSJONER:Ordningen med energiopsjoner i forbruk innebærer at Statnett inngår avtaler med store energiforbrukere om muligheten til å redusere deres forbruk ved behov.
ENERGIOPSJONER:Ordningen med energiopsjoner i forbruk innebærer at Statnett inngår avtaler med store energiforbrukere om muligheten til å redusere deres forbruk ved behov. Bilde: Hydro/Simon McComb
Mona Sprenger
26. jan. 2010 - 08:29

Statnett ber nå større industribedrifter om tilbud på energiopsjoner for vinteren/våren. Frist for å gi bud er 9. februar, skriver Statnett på sine hjemmesider.

Mindre vann

Hensikten er å ha en mulighet til å skaffe energi dersom det skulle bli lite vann i kraftverkenes magasiner utover vinteren. Kaldt og tørt vær over lang tid har gjort at det nå er noe mindre vann i magasinene enn normalt i Midt-Norge.

Tilsiget i Midt-Norge har vært bare halvparten av normalen, og forbruket de siste tre månedene har vært 10-15 prosent høyere enn normalt. På grunn av problemer med den svenske kjernekraften ble det eksportert kraft til Sverige fram mot årsskiftet, slik at kraftverkene har produsert mer enn vanlig.

Stramt STRAMT: Situasjonen er ikke som normalt i Midt-Norge, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.
Stramt STRAMT: Situasjonen er ikke som normalt i Midt-Norge, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Stramt

Vurderingen ved utgangen av uke 3 er at kraftsituasjonen i Midt-Norge har gått fra normal til stram.

- Situasjonen er ikke som normal, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.

Statnetts beregninger viser at det kan bli behov for å innløse energiopsjoner dersom det skulle fortsette å være tørt og kaldt i en lang periode eller det skulle oppstå alvorlige og langvarige feil på viktige anlegg i kraftforsyningen.

Inngår avtaler

Ordningen med energiopsjoner i forbruk innebærer at Statnett inngår avtaler med store energiforbrukere om muligheten til å redusere deres forbruk ved behov.

- Dette er et helt spesielt virkemiddel for å håndtere kraftsituasjoner som kan bli svært anstrengt. Statnett foretar årlige innkjøp, sier Akselsen.

Se Statnetts vurdering av kraftsituasjonen her .

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.