OLJE OG GASS

Stortinget går inn for å bygge ut Aasta Hansteen

Fremskrittspartiet mener innsigelser fra Bellona ble tillagt altfor stor vekt underveis.

Stortinget går inn for å bygge ut Aasta Hansteen-feltet og den tilhørende Polarled-rørledningen.
Stortinget går inn for å bygge ut Aasta Hansteen-feltet og den tilhørende Polarled-rørledningen.
7. juni 2013 - 10:20

– Det har vært for mye forsiktighet fra energi- og miljøkomiteens side. Når en dårlig dokumentert epost fra en miljøorganisasjon fører til at saken utsettes, er det all grunn til å være kritisk. Bellona kom med rimelig horrible påstander som er blitt tilbakevist, sa Frps energi- og miljøpolitiske talsmann Per-Willy Amundsen da Stortinget behandlet saken fredag.

SVs Lars Egeland gikk i rette med Amundsens framstilling og mente det var på sin plass at komiteen brukte en uke ekstra på saken.

– Det har vært diskusjon og usikkerhet om økonomien i utbyggingen. Jeg finner det meningsløst å kritisere at vi tok en uke ekstra for å sikre kvaliteten i avgivelsen. Det skulle bare mangle, sa Egeland.

Sier ja

I tillegg til usikkerhet om framtidig gasspris, er skjerpelsene i petroleumsskatten trukket fram som et usikkerhetsmoment for prosjektets lønnsomhet. Denne uken ble det kjent at Statoil nettopp av denne grunn utsetter Johan Castberg-utbyggingen.

Stortinget sa fredag også ja til Norges nordligste rørledning – den 480 kilometer lange Polarled – som skal knytte Aasta Hansteen til prosessanlegget i Nyhamna i Møre og Romsdal. Mange mener den største usikkerheten i prosjektet ligger her.

– Vi forutsetter at Aasta Hansteen skal være lønnsom selv om det må bære utgiftene til Polarled alene, sier Egeland, som også måtte svare for hvorfor SV støtter oljeutvinning i nord.

– Vi sier ikke nei til alle prosjekter. Dette er et prosjekt vi støtter, sa han.

Driftsorganisasjon for Aasta Hansteen-feltet legges til Harstad, forsyningsbasen til Sandnessjøen og helikopterbasen til Brønnøysund. Flere representanter påpekte betydningen som utbyggingen vil ha for verdiskapning og arbeidsplasser i Nord- og Midt-Norge.

Venstre var eneste parti som går imot utbygging av feltet.

Les også: Derfor er Aasta Hansteen et risikoprosjekt

Arbeidsplasser

– Jeg har på meg rødt slips i dag. Det er ikke et uttrykk for et politisk hamskifte, men en feiring. Aasta Hansteen er av stor betydning for landet og Nord-Norge. Dette er den reelle nordområdesatsingen, sier Amundsen i Frp.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) slår fast at Aasta Hansteen vil bidra til å sikre Europa en framtidsrettet og miljøvennlig energiforsyning.

– Vi skal være en stabil og forutsigbar leverandør. Europa kutter sine CO2-utslipp ved å fase ut kull, sier han.

Statsråden har fått kritikk for saksbehandlingen underveis, ikke minst fordi han inngikk kontrakter til en verdi av 19,5 milliarder kroner – lenge før Stortinget fikk saken til behandling. Å si opp disse kontraktene ville ha kostet minst 1,3 milliarder.

– På den måten har departementet kuttet i komiteens handlingsrom, og man kan spørre om de har hatt noe valg, sa Bellonas Janne Stene i forrige uke.

Les også:

– Graverende feil i Aasta Hansteen-saken

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske

Nytt skattenivå ville gjort Aasta Hansteen ulønnsomt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.