INDUSTRI

Stor risiko for at kulldriften på Svalbard legges ned

Innen utgangen av 2016.

Store Norskes gruvevirksomhet foregår i Svea (bildet) og Lunckefjell, 50 kilometer sør for Longyearbyen. Om lag 95 prosent av selskapets produksjon eksporteres, men prisene på verdensmarkedet er dårlige.
Store Norskes gruvevirksomhet foregår i Svea (bildet) og Lunckefjell, 50 kilometer sør for Longyearbyen. Om lag 95 prosent av selskapets produksjon eksporteres, men prisene på verdensmarkedet er dårlige. Bilde: Richardsen, Tor
Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. mai 2015 - 15:26

Som tidligere varslet, foreslår regjeringen å styrke likviditeten til Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG), som driver gruvevirksomheten på Svalbard. Men det er svært usikkert hvor lenge gruvevirksomheten kan fortsette.

«Dersom markedsforholdene ikke bedrer seg, er det stor risiko for at kullvirksomheten i SNSG innen utgangen av 2016 må avvikles», skriver regjeringen i sitt forslag til revidert budsjett.

Årsaken til problemene er en kraftig reduksjon i kullprisen de siste årene kombinert med store urealiserte tap på valutasikringsavtaler, noe som har gjort at selskapet har kommet i en vanskelig situasjon.

Les også: Internasjonalt panel: Norge har kun to teknologimiljøer i verdenstoppen

Direkte statlig eierskap

I budsjettet foreslås 295 millioner kroner tilført ved at staten kjøper grunneiendommer og infrastruktur som i dag eies av Store Norske-konsernet, mens 205 millioner kroner tilføres ved at det bevilges et ansvarlig lån fra Staten til selskapet.

Forslaget innebærer at staten får direkte eierskap til gruveeiendommer og infrastruktur på Svalbard som i dag eies av Store Norske-konsernet.

Likviditetstilførselen legger ifølge regjeringen i første omgang grunnlaget for kullvirksomhet i et begrenset omfang i 2015 og 2016, men med mulighet for drift ut over 2016.

Drift etter 2016 vil ifølge departementet altså avhenge av at markedsforholdene utvikler seg positiv, og hvorvidt selskapet lykkes med kostnadsreduksjoner og ny finansiering.

Les også: Tyskland ofrer kullkraftverk for å nå klimamål

Eksport

Store Norskes gruvevirksomhet foregår i Svea og Lunckefjell, 50 kilometer sør for Longyearbyen. Om lag 95 prosent av selskapets produksjon eksporteres.

I tillegg har selskapet noe produksjon i Gruve 7 ved Longyearbyen, hvor cirka en tredel av kullet leveres til det lokale energiverket.

Konsernet har i dag om lag 270 ansatte. Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet, eier 99,94 pst. av selskapets aksjer, mens private eier resten.

Les også: Bytter ut kull og diesel med solceller på Svalbard

Etterspørselen daler

Målet med statens eierskap er å bidra til at samfunnet i Longyearbyen opprettholdes og videreutvikles på en måte som understøtter de overordnede målene i norsk svalbardpolitikk. Men regjeringen understreker imidlertid også i proposisjonen at selskapet skal drives på «forretningsmessig grunnlag».  

Nena-analytiker Diana Bacila opplyste i slutten av april til nyhetsbyrået Montel at utsiktene for kullmarkedet fortsatt var negative.

Det globale kullmarkedet er preget av overforsyning og begrenset etterspørsel, blant annet på grunn av at Kina har skjerpet sine kvalitetskrav til importert kull.



Dette har ført til at all eksport fra Sør-Afrika til Kina har stanset opp, og at kullet blir omdirigert til Europa.

Les også: Subsea 7 sier opp 2500 og kutter 11 skip

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.