OLJE OG GASS

Stor motstand mot Lofot-olje

Nesten to av tre er skeptiske til oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, ifølge en ny undersøkelse. De mest skeptiske er nordlendingene og de aller yngste.
Nesten to av tre er skeptiske til oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, ifølge en ny undersøkelse. De mest skeptiske er nordlendingene og de aller yngste. Bilde: Berit Roald
Stein Jarle Olsen
18. juni 2008 - 15:32

Rapporten, som er laget av Visendi på oppdrag fra WWF, viser at motstanden er markant i hele landet, og aller størst i Nord-Norge.



Dobbelt så mange mot

1269 personer ble spurt om de var enige eller uenige i følgende utsagn: ”Området utenfor Lofoten og Vesterålen bør fortsatt være stengt for oljevirksomhet i neste stortingsperiode.”

58 prosent sa seg helt eller delvis enig, mens 32,4 prosent sa seg helt eller delvis uenige. 9,6 prosent svarte at de ikke visste.

Blant nordlendingene var 66,2 prosent enige i utsagnet.

Les også:

Innser alvoret

– Nå er realiteten i ferd med å gå opp for folk. De har blitt forsøkt lurt til å tro at olje betyr gull og grønne skoger. Men oljeindustrien har i realiteten lite å tilby av sysselsetting og økt oljevirksomhet i nord vil innebære stor risiko for naturen. En viktig faktor for folkemeningen er også behovet for å føre en ansvarlig klimapolitikk, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling



Menn ser ut til å være generelt mer åpne for oljeutvinning i området enn kvinner. Mens nesten 67 prosent av kvinnene svarer at de er helt eller delvis enige i utsagnet over, er det bare 49 prosent av mennene som gjør det samme. De yngre er også mer skeptiske til utvinningen enn de med litt flere år på baken.

Ensidig

– Disse funnene er vel ikke overraskende, sett i lys av den ensidig negative vinklingen det har vært rundt saker som for eksempel seismikkinnsamlingene den siste tiden, sier kommunikasjonsrådgiver Tom Gederø i Oljeindustriens Landsforening.

Han mener Rasmus Hansson i WWF tar feil.

– Nei, etter hvert som vi får litt mer fakta på bordet og en litt mer edruelig debatt rundt dette temaet, tror jeg absolutt at dette kan snu, sier Gederø.



Oljemotstand i Nord-Norge øker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.