IKT

Stor i liten nisje

Finn Halvorsen
5. des. 2003 - 07:42

Conax har over 70 ansatte og omsatte for 135 millioner kroner i fjor. Tjener penger gjør de også; overskuddet ble på 24 millioner kroner.

Administrerende direktør Bent Brugård sier at tallene i år blir enda bedre.

Brugård medvirket til å starte Telepost Communications tidlig på 90-tallet, det som etter hvert ble til Telenors internettsatsing Nextra. Han hadde også en finger med i starten av Scandinavian Online. Siden var han i USA en periode, før Telenor Ventures Rune Rinnan hentet ham til Conax i fjor høst.

Global aktør

Det hele startet som et prosjekt i Telenor FoU allerede i 1986, mens selskapet ble etablert i 1994.

- Men det er først i den aller seneste tiden veksten er kommet. Vi er en global aktør i et nisjemarked og er faktisk i ferd med å bli markedsledende i deler av Asia, sier Brugård og henviser til store kontrakter med Southern Networks i Pakistan og Zee Networks i India.

De jobber seg også inn på det kinesiske markedet under ledelse av Øystein Larsen, tidligere leder i selskapet. Både han og teknisk sjef Ole Hansvoll har vært med i selskapet fra begynnelsen.

Nordisk hjemmemarked

Selv om leveransene på hjemmemarkedet utgjør en liten prosentvis andel av bedriftens omsetning, er de viktige som referanse. Canal Digital har vært Conax-kunde siden 1997 og står for store deler av inntektene i dag. I august valgte svenske com hem AB også Conax. De leverer kabel-TV og bredbåndstjenester til 60 prosent av de svenske husholdningene. Denne kontrakten løper over ti år, og Brugård håper den kan gi inntekter på flere hundre millioner kroner.

Conax kapret kontrakten i konkurranse med blant annet de Murdoch-kontrollerte selskapene Kudelski og MDS, som også er de største konkurrentene ellers i verden.

- Derfor har vi dessverre ingen kontrakter med Murdochs mange TV-selskaper, men det siste halve året har vi faktisk sikret oss 14 av i alt 38 inngåtte kontrakter, sier Brugård.

Dyktige ingeniører

- Conax har vært pionerer på utvikling av tilgangskontroll til TV-programmer. Vi valgte tidlig maskinvarekryptering. Dagens produkt, CAS5, er femte generasjon. Vi må hele tiden utvikle nye generasjoner for å ligge foran piratene. Så langt har vi klart oss unna piratproblemer. Ikke alle våre konkurrenter kan si det samme, sier Brugård. Han fremhever i denne sammenheng dyktige og lojale norske ingeniører, som i global målestokk heller ikke er dyre.

- Ingeniør- og lederlønninger er ikke høye i Norge. Selv om vår fremtidige vekst i stor grad vil foregå i utlandet, spesielt i Asia, vil kjernevirksomhet og det alt vesentlige av utvikling fortsatt foregå i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.