KRAFT

Stopp for CO2-fangst på Kårstø

Det er nå hakket mer usikkert om det faktisk blir CO2-rensing ved gasskraftverket på Kårstø. Regjeringen vil se nærmere på driftsmønsteret før avgjørelsen tas.
Det er nå hakket mer usikkert om det faktisk blir CO2-rensing ved gasskraftverket på Kårstø. Regjeringen vil se nærmere på driftsmønsteret før avgjørelsen tas. Bilde: Trond Gram
Camilla Aadland
15. mai 2009 - 10:38

Gasskraftverket på Kårstø har stått stille store deler av tiden etter at det ble bygget.

Derfor går regjeringen nå inn for å stanse anskaffelsesprosessen om tildeling av kontrakt for bygging av CO 2-fangstanlegget.

Målet er å få klarere bilde av driftsmønsteret ved gasskraftverket før avgjørelsen om CO 2-fangst tas.



Begrenset klimaeffekt

– Regjeringen har også gjort det klart at gasskraftverkets driftsmønster vil bli vektlagt når investeringsbeslutningen skal tas. Regjeringen går derfor inn for å stanse anskaffelsesprosessen til man har et klarere bilde av driftsmønsteret ved gasskraftverket på Kårstø, sier statsråd Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Han trekker frem at dersom gasskraftverket også i årene framover får et ujevnt driftsmønster, vil et CO 2-fangstanlegg ha en tilsvarende begrenset klimaeffekt.



Integrasjon

Samtidig vil Regjeringen vurdere nærmere en energimessig integrasjon mellom gasskraftverket og gassprosesseringsanlegget på Kårstø, som vil kunne bidra til å redusere de samlede utslippene.

– Målet for arbeidet med CO 2-håndtering på Kårstø er å redusere CO 2-utslipp fra en av Norges største utslippskilder. Nå skal vi se på en integrasjonsløsning som vil kunne kutte utslippene. Resultatet av dette vil være et viktig innspill i det videre arbeidet med CO 2-håndtering på Kårstø, sier Riis-Johansen.



Strøm til anlegget

En integrasjonsløsning vil innebære at gasskraftverket kan levere strøm og varme til gassprosesseringsanlegget og dermed erstatte eksisterende gassdrevne kompressorer og kjeler.

Regjeringen vil blant annet se nærmere på tekniske og kommersielle forhold ved integrasjon.

Bellona for integrasjon

Bellonas nestleder Marius Holm mener regjeringen straks må komme i gang med integrasjon mellom gasskraftverket og prosesseringsanlegget.

– Vi har allerede en studie fra Gassco som viser at det er fullt mulig å integrere. Regjeringen må iverksette forprosjektering, ikke lure på om de skal gå i gang med dette, sier Holm til Teknisk Ukeblad.



– For utydelig

Han synes det er riktig å utsette anbudsprosessen til dette er avklart.

– Men regjeringen er for utydelig på hva de vil gjøre videre. Jeg er bekymret over at regjeringen er så utydelig på om de vil realisere dette på ordentlig. De må slutte å klø seg i hodet og begynne å handle, sier Holm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.