KRAFT

Stoltenberg til Hardanger

Jens Stoltenberg besøker Hardanger mandag.
Jens Stoltenberg besøker Hardanger mandag. Bilde: Scanpix
27. sep. 2010 - 07:57

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil møte fornyet krav om å utsette anleggsarbeidet på høyspentmastene når ham mandag kommer til Hardanger for å snakke med ordførere og se området med egne øyne.

Et dilemma

Lederen av Hardangerrådet, Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit (Sp), ser svært positivt på at statsministeren omsider avlegger Hardanger et besøk, men han er stadig like misfornøyd med regjeringens vedtak om å starte anleggsarbeider samtidig som sjøkabelalternativet utredes.

– Statsministeren er alltid velkommen i Hardanger, men det er et dilemma at de pukker på hardt å starte anleggsarbeidene ved Samnanger. Dette skal vi nok en gang framføre overfor Stoltenberg, sier Tveit til NTB.

Full runde

Stoltenberg starter dagen på kraftverket i Sima innerst i fjorden, deretter følger et møte med de sju kommunene som utgjør Hardangerrådet, så en båttur til Nordheimsund og på ettermiddagen et møte med partilag i Hordaland. Delegasjonen fra Oslo vil få orienteringer fra blant andre Statnett og BKK, det kommunale kraftselskapet i Bergen.

Sammen med statsministeren reiser helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet, begge med forankring i Hordaland Ap.

Da mastekrigen raste som verst på sensommeren lovet statsministeren at han etter hvert skulle avlegge Hardanger et besøk, men den gang sendte han olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Nå har gemyttene roet seg atskillig, og statsministeren finner tiden riktig.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor sier at det ikke vil bli lagt fram nye forslag under besøket, men at Stoltenberg først og fremst vil snakke med de berørte, lytte til synspunkter og se de mye omtalte områdene med egne øyne.

Ikke i gang ennå

Tveit sier at anleggsarbeidene ennå ikke er kommet skikkelig i gang, og han kan ikke skjønne at det er så mye å tape på å vente til rapportene fra de fire utvalgene som er i sving, kommer på bordet 1. februar neste år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Både Stoltenberg og Riis-Johansen fastholder at framdriften i arbeidet med å skaffe Bergensområdet mer strøm må holdes oppe, og at det derfor må settes opp master ved Samnanger. Dette er høyspentmaster som det ifølge regjeringen vil bli nødvendig å reise, uavhengig om det øvrige strekket, altså fra Kvam og til Sima, går i kabel eller luft.

Tveit sier at samholdet mellom kommunene i Hardangerrådet fortsatt er sterkt, selv om konsekvensene av utbygging fordeler seg svært ulikt mellom dem. Kvam kommunene vil merke inngrepene mest, og her er engasjementet sterkest.

– Foreløpig står vi sammen om en strategi. og den vil vi på nytt argumentere for når vi treffer statsministeren og hans følge, sier Tveit.

Regjeringen har lovet kommunene dialog, og det første møtet mellom ordførerne og lederne for de fire regjeringsnedsatte utvalgene vil finne sted i Bergen 7. oktober. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.