ENERGI

Stirling-drømmen lever videre

Finn Halvorsen
19. feb. 2003 - 12:01

Svein Hestevik og Sigma Elektroteknisk AS var våren 1997 klare til å sette i gang produksjon av en pilotserie på 200 av sine Stirling-aggregater.

Hver enhet skulle kunne gi 3,5 kW elektrisk effekt, og en total termisk effekt på 9 kW. Dermed skulle det bli mulig å få sitt eget lille private og miljøvennlige kraftverk i kjelleren.

Kraftverk i hvert et hus

- Målet er at det om noen år er like vanlig med en PCP (Personal Combustion Powerplant) som en PC i de tusen hjem, sa Hestevik i et intervju med Teknisk Ukeblad den gang. Han så for seg en produksjon på opp mot 200 000 enheter i året.

Slik gikk det ikke. Sigma-prosjektet trakk til seg solide økonomiske støttespillere helt fra starten. Norges forskningsråd og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond bidro med midler fra 1995 da Hestevik dro i gang sitt prosjekt. Oslo Energi og Statoil var også viktige sponsorer i den innledende fasen.

Etter hvert kom amerikanske Lockheed Martin tungt inn i prosjektet. For tre år siden tok et annet amerikansk selskap, Ocean Power Corporation, over alle eierinteresser i Sigma.

- I denne perioden brukte vi 55 millioner kroner og laget en produserbar maskin i samarbeid med Ricardo Engineering i Detroit.

Men etter 11. september klarte ikke moderselskapet å reise mer penger, og Sigma Elektroteknisk gikk konkurs i august i fjor. Dermed fikk vi ikke fullført jobben, sier Hestevik.

Nytt selskap

Det sveitsiske selskapet Synergy International kjøpte rettighetene fra boet. Sammen med Hestevik og Gunnar Bretvin, tidligere direktør i Nevi og styremedlem i Sigma de siste to årene før konkursen, har de nå dannet et nytt selskap, Disenco, Distributed Energy Company, som i dag har seks ansatte.

- Vi sitter på rettigheter og har underlag og deler slik at vi kan sette sammen 15 maskiner for å få demonstrert konseptet ute i felten. Til dette trenger vi 12 millioner kroner, sier Hestevik.

Han forteller at de er i dialog med flere interessenter, blant annet en italiensk gruppering, uten å ville gå i detaljer om hvilke selskaper det dreier seg. - Vi er åpne for samarbeid med alle, både hva økonomisk deltagelse og produksjon angår.

- I tillegg skal vi lage en franchise forretningsmodell som baserer seg på at vi selv installerer utstyret hos kunden og selger strømmen og varmen. Denne forretningsideen har vi patentert, sier Hestevik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.