OFFSHORE

Sterke krav til omstilling

BLENDET: - Oljeselskapene er blendet av pengeflommen. De kan bli langt bedre dersom de hadde fulgt standarden i landbasert industri hvor konkurransen hver dag forbedrer prosessene og driften, sier Tor Skjerpe i Petoro.
BLENDET: - Oljeselskapene er blendet av pengeflommen. De kan bli langt bedre dersom de hadde fulgt standarden i landbasert industri hvor konkurransen hver dag forbedrer prosessene og driften, sier Tor Skjerpe i Petoro. Bilde: Petoro
Anders J. Steensen
29. mars 2006 - 08:30
Vis mer

Stavanger: Direktør for lisensoppfølging i Petoro, Tor Skjerpe, mener at norske oljeselskaper er for trege til å ta i bruk i ny teknologi som kan ha stor betydning for utviklingen på sokkelen.

Han etterlyser særlig flere initiativ innen såkalt monobore brønner, dvs brønner med samme diameter i hele lengden, samt økt bruk av såkalte smarte operasjoner.

– Jeg har ikke sett et eneste oljeselskap som har satt dette som mål for virksomheten, sier han.



Teknologi er nøkkelen

Skjerpe mener det er mye å hente på ny teknologi.

– Det er nøkkelen til å utvikle våre ressurser videre, sier han. Han påpeker at industrien står overfor flere hovedutfordringer, teknologi, rigg markedet og personell ressurser skal både industriens og myndighetenes mål for fremtidig olje og gassutvikling nås.

– Men industrien er ofte for konservativ. Operatørene venter flere år på at pilotinnstallasjoner skal virke, selv om det er teknologi som har vært i bruk andre steder i verden. Vi må planlegge hvordan ny teknologi skal brukes nå, og så sette i gang, oppfordrer Skjerpe.

Kristin gikk foran

Han henviser til erfaringene med Kristin, hvor det opprinnelig ikke var planlagt horisontale brønner, men hvor reservoarets egenskaper mer eller mindre tvang Statoil til å bore horisontalt. – Det gav en gevinst på mer enn 3 milliarder kroner.

Det samme kan gjelde for monobore brønner. I Norge finnes det to, mens det er boret flere enn 800 slike brønner verden over. – Vi må tørre å ta i bruk det andre har lært.



Må frigjøre ressurser

Skjerpe brenner for å gjennomføre integrerte smarte operasjoner med mer fjernstyring av offshoreinstallasjonene fra land. – Jeg tror det er mye å hente her. Dette må planlegges allerede fra begynnelsen av prosjektene og ikke komme inn som tiltak når oljefeltene kommer over i senfase og haleproduksjon. Dette kan frigjøre ressurser, sier Skjerpe. Han legger vekt på at ved vanlig offshoreoperasjoner er det fem personer ansatt for å utfylle en posisjon, mens landbaserte operasjoner kan klare seg med færre folk.

– Når oljeselskapene klager på tilgangen av ressurser, kan de begynne å lete sine egne driftsorganisasjoner, slår han fast.



Blendes av petrodollar

Petorodirektøren, med en fortid i blant annet Hydro, mener at tiltak for å øke effektiviteten i oljeselskapene er for dårlige. Han påpeker at en av årsakene kan være at de har for store inntekter slik at det er lett å la seg blende av tallene. – Men det er virkelig svært få som går inn å sette slike krav vi er kjent med fra annen industri. Pengestrømmen kan virke som en sovepute, dermed settes effektiviseringstiltakene inn først når oljefeltene går over i haleproduksjonen, i stedet for at emnet står i høysetet allerede fra første dag, understreker Skjerpe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.