NYHETER_BYGG

Sterk og lett utfordrer

28. sep. 2000 - 15:24

Massive elementer i tre til bygninger er lette, sterke og miljøvennlige – og kan gi fleksible boliger uten ekstra belegg. Sverige, Tyskland og Sveits har erfaring med å bruke bygningselementer av massivtre i moderne bygninger. Norge er på god vei etter.

– Servicebygningen på den norske paviljongen på Expo 2000 i Hannover har både etasjeskiller og gavlvegg i massivt tre. Dette er limtreelementer uten ekstra parkett eller panel, overflatene kan benyttes som de er, forteller sivilingeniør Tor Kristensen på Norsk Treteknisk Institutt.

Mange fordeler

– Elementer i massivtre kan benyttes i eneboliger og blokker, barnehager, skoler og kontorbygg i flere etasjer, hevder Kristensen.

En åpenbar fordel er styrken i forhold til vekten. Massivtre er mye lettere enn betong og gir lavere byggehøyde enn lette trebjelkelag. Vekten er også en fordel for transport og håndtering på byggeplassen. Mye går med håndkraft, og kranstørrelsen kan reduseres. Disse elementene støver dessuten lite.

I kompliserte bygg er det enkelt å feste installasjoner. Det er lett å plassere og flytte vegger og ta opp krefter fra punktlaster. Et tungt piano er ikke noe problem.

De massive treelementene krever mer trevirke enn de vanlige konstruksjonene. Men de har gode akustiske og brannsikre egenskaper. Både bygging og riving er enkelt og rasjonelt. Elementene er spesielt anvendelige ved samme spennvidder som lettbetongdekker. De kan også gi energiøkonomiske og inneklimamessige gevinster fordi de bidrar til å utjevne temperatur og luftfuktighet. Dessuten kan etasjehøyden reduseres, eventuelt også byggehøyden, fordi konstruksjonshøyden er mindre enn for lette trebjelkelag.

Noen ulemper

– Av estetiske hensyn kan det bli nødvendig å benytte trevirke av høy kvalitet, noe som øker kostnadene. På grunn av endring i luftfuktigheten kan det forekomme formendringer. Det anbefales ikke å benytte vannbåren varme integrert i konstruksjonen. Det er også mulig at lim og overflatebehandling kan redusere muligheten for resirkulering, sier Kristensen. Derimot gir få sjikt og materialer enklere kildesortering og økte muligheter for gjenbruk.

Høsten 1999 avsluttet Nordic Wood-prosjektet Flervåningshus i tre. Da ble det bygd en rekke fleretasjes trehus i Norden. I Trondheim bygde Block Watne Solbakken. Lotsen i Ursviken utenfor Skelleftå er i fem etasjer. Dette er Sveriges høyeste kontorbygning i tre. Det har fasade av trepanel, bjelkelag av massivelementer, søyler av limtre og bjelker av limtre og stål.

Ulike byggemetoder

Bygningselementene føyes sammen ved spikring, liming, bruk av tredybler eller strekkstag. Elementene kan suppleres med himlingsplater, isolasjon, kledning eller påstøp.

Arkitektene kan briljere med enkle bygninger. En massiv trevegg kan både være bærende, være den innvendige overflaten og isolere tilstrekkelig. Det er enkelt å lage åpninger i massive veggelementer, siden hele veggflaten tar bæring. – Det er også mulig å lage nye typer ferdighus. Prosjekterer arkitekten ut fra systemets muligheter for sammenføyninger og dimensjoner, kan arkitektens datategninger overføres direkte til sagbrukets maskiner. Dette er med på å effektivisere husproduksjonen, sier Kristensen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.