BYGG

Statsbygg har kuttet halvparten av sine innkjøpskrav

13. mars 2014 - 10:37
Vis mer

Statsbygg har fjernet halvparten av sine kravdokumenter.

Nå står 38 av 76 igjen, og antallet skal ned til 20 - 25 kravdokumenter.

Men det er bare fase én. Vår statlige byggherre skal bort fra detaljerte særkrav og tekniske spesifikasjoner, inn skal funksjonsbeskrivelser.

Det kom frem under et halvdags seminar for leverandører der Statsbygg presenterte sine planer og samtidig presenterte to av sine største pågående prosjekter: Nytt universitet på Ås og nytt Nasjonalmuseum.

Lavest pris ikke lenger det viktigste

Erkjennelsen av at dagens rutiner ikke holder mål kom nærmest uten forbehold fra Statsbyggs ledelse.

– Anskaffelser basert bare på pris blir ikke gode. Da sier vi også at rådgiverne ikke kan noe som helst. Jeg tror ikke på det, vi har et regimeskifte på gang, sa Jan Myhre, direktør i faglig ressurssenter.

Erkjennelsen av at dagens rutiner ikke holder mål kom nærmest uten forbehold fra Statsbyggs ledelsen.

– Anskaffelser basert bare på pris blir ikke gode. Da sier vi også at rådgiverne ikke kan noe som helst. Jeg tror ikke på det, vi har et regimeskifte på gang, sa Myhre til Teknisk Ukeblad i en pause.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Han viste til at flere i Statsbygg er misfornøyd med rådgiverne, og forklarte også det med at rutinene ikke er de beste for dagens kompliserte bygg.

Les også: Må avlyse anbudskonkurranse på nye Deichmanske

Har gjort rådgiverne dårlige

– Dagens rutiner trekker ikke ut det beste av rådgiverne. Detaljbestillingene våre tvinger rådgiverne inn en rolle. Jeg tror de har nødvendig kompetanse, vår måte har gjort rådgiverne dårlige.

Administrerende direktør Harald Nicolaisen fulgte opp og ga uttrykk for at man ikke får perfekte bygg med tekniske spesifikasjoner, men ved å sørge for at de får det de trenger.

Også han lovet større andel funksjonskrav og færre detaljerte tekniske spesifikasjoner.

Les også: Byggenæringen: – For lite nysgjerrighet, tillit og samarbeid

Fornøyd: Christian Nørgaard Madsen, styreleder i RIF og øverste sjef i Multiconsult er strålende fornøyd over nye toner fra Statsbygg.
Fornøyd: Christian Nørgaard Madsen, styreleder i RIF og øverste sjef i Multiconsult er strålende fornøyd over nye toner fra Statsbygg.

RIF gleder seg

Endringsviljen faller i god jord hos Rådgivende Ingeniørers Forening.

Styreleder Christian Nørgaard Madsen, som også er administrerende i Multiconsult, har vært kjent med at endringene er underveis og har vært i dialog med Statsbygg om nye rutiner.

– Dette er veldig bra å høre, jeg støtter dem. Det legger større ansvar på oss hvis vi får romsligere rammer, det krever at vi ikke utnytter situasjonen, men det ansvaret er vi beredt til å ta.

Nørgaard Madsen sier også at Statsbygg her går foran og viser vei. Han håper at det nye utbyggingsselskapet for vei som bygges opp følger de samme tanker.

– Det er noen ytterst få private aktører som jobber på den måten, men de er små og ofte engangsbyggherrer. Så Statsbygg går nå foran og skiller seg ut i kraft av sin størrelse. Jeg vil anta at andre tar denne utviklingen med seg, sier RIF-lederen.

Harald Nicolaisen bekrefter at han tror leverandørene er modne for en slik utvikling.

– Ja, det tror jeg. Dette skal jo også utvikles sammen med bransjen. Dessuten skal vi bli bedre på prosjekteringsledelse. Vi skal i større grad bruke interne krefter og bygge kompetanse, sier Nicolaisen.

Han legger til at rutiner for hvordan oppdrag skal beskrives må utvikles sammen med bransjen for å få optimale løsninger.

Krav fra regjeringen

Arbeidet startet i fjor, og er senere fulgt opp med et brev fra regjeringen som uttrykkelig ber om færre særkrav, mindre papir og at tidstyver blir funnet og fjernet.

– Blant annet derfor går vi bort fra detaljerte tekniske beskrivelser og over mot funksjonsbeskrivelser. Vi skal bruke mer tid på å sjekke om leverandøren har forstått hva vi er ute etter og mindre tid på kontroll, sier Jan Myhre.

Les også:

Det nye universitetet er for stort for entreprenørene

Slik laget de 260 ekstra kvadratmeter inne i bygget

Her er robotene som legger fliser og borer hull  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.