Store reserver: Statoil har mer enn 2 milliarder fat olje i kanadisk oljesand. (Bilde: Ole K. Helgesen)

Statoils ressursanslag kan eksplodere

  • Olje og gass

Neste år vil amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC) tillate selskapene å bokføre ressurser som sannsynligvis er utvinnbare.

Modernisering av det 30 år gamle regelsettet til SEC vil gi selskapene større mulighet til å bruke anvendelse av teknologi som grunnlag for å rapportere reserver.

Milliarder fat

Dermed kan Statoil bokføre en del av selskapets enorme oljesand- og skifergassressurser. Dette vil i så fall føre til at ressursanslagene til Statoil skyter i været.

Selskapet har 2,2 milliarder fat olje i oljesand og nærmere 3 milliarder fat oljeekvivalenter i skifergass.

Har ikke bestemt seg

Statoil har ikke avgjort om selskapet vil prøve å få bokført sine ukonvensjonelle ressurser.

– Reserveregnskapet gjøres en gang i året i forbindelse med avleggelsen av helårsrapportering og innrapportering til Oslo børs og SEC. Dette arbeidet starter sent på høsten og pågår fram til avleggelse av regnskapet. Derfor er det for tidlig å si noe om i hvilken grad vi vil kunne bokføre mer reserver eller andre typer reserver som en følge av disse regelendringene, sier presstalskvinne Mari Dotterud til Teknisk Ukeblad.

Liten betydning

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities tror endringene vil ha liten betydning for StatoilHydros aksjeverdi på kort sikt.

– Markedet ser gjennom dette, og investorer og analytikere er kjent med at selskapet har store potensielle reserver innen kanadisk oljesand og skifergass på Marcellus feltet i USA. Men etter hvert som en større andel av produksjonen for hele industrien er innen det som i dag karakteriseres som ukonvensjonelle olje- og gassressurser, er det viktig at ressurs- og reserveklassifiseringen reflekterer dette, sier Omdal.

Dyr oljesand

Analytikeren sier at markedet så langt ikke har latt seg begeistre av Statoils investeringer i oljesand og skifergass.

– Den kanadiske oljesanden er svært dyr og teknologisk krevende å utvinne. Skifergass er også et nytt område for StatoilHydro, og mange investorer har stilt spørsmål både til selskapets konkurransefordel og verdsettelsen ved Chesapeake transaksjonen.

Få med deg «TU Oil Summit 2016» torsdag 24. november.