OLJE OG GASS

Statoil vil forenkle

SYNERGIER: - Vi ser etter nye løsninger for utbygginger i fremtiden. Blant annet på elektrifisering av Åsgard, sier Sverre Serc - Hanssen.
SYNERGIER: - Vi ser etter nye løsninger for utbygginger i fremtiden. Blant annet på elektrifisering av Åsgard, sier Sverre Serc - Hanssen. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
27. jan. 2010 - 07:22

Bergen: Statoil trenger enkle løsninger for å utvikle flesteparten av sine funn. Det er ikke lenger behov for feltspesifikke spesialtilpasninger. Det blir for dyrt.

– Vi må tenke som annen industri med enkle standardiserte løsninger for å kunne bygge ut alle de små feltene som vi har funnet side år 2000, sier ansvarlig for strategiutvikling på norsk sokkel i Statoil, Sverre Serc-Hanssen.

Vil opprettholde

Statoils ambisiøse mål for norsk sokkel. Til tross for at oljeproduksjonen faller raskere enn forutsatt, så har Statoil som mål å opprettholde sitt produksjonsmål på 1,5 millioner fat oljeekvivalenter hver dag.

For å nå dette må det til omfattende utvikling av små felt, felt som har ressurser mellom 3 og 100 millioner fat oljeekvivalenter utvinnbare ressurser. I stor grad vi disse feltene bygges ut med undervannsløsninger som knyttes opp mot eksisterende infrastruktur, dvs. installasjoner på sokkelen som allerede er i drift.

Må omstille

Andelen av nye store plattformer blir lavere, noe som betyr en omstilling av deler av leverandørindustrien.

– Investeringsnivået for nybygg faller, hovedsakelig vi installasjonene vil ære enkle standardiserte undervannsbrønner. For å nå våre mål må vi maksimere potensialet for å holde produksjonen på dagens nivå. Dette blir krevende. Aldrene installasjoner må oppgraderes, sier han.

– Gitt forventet produksjon, vil Statoil vekst på norsk sokkel ha samme vekstpotensial som i den hele internasjonale oljevirksomheten vår. Dette krever teknologi og kompetanse. Derfor er det helt feil når mange påstår at Statoil i disse dager bruker det beste av sine folk mot internasjonal virksomhet. Vi har behov for de beste folkene for å utvikle det ressurspotensialet som på norsk sokkel, sier Serc-Hanssen.



FLE TILKNYTNINGER: Flere funn er i på Haltenbanken i nærheten av Åsgard. Å knytte opp mot denne infrastrukturen er ikke nødvendingvis enkelt. For tide vurderer Statoil å elektrifisere Åsgard.
FLE TILKNYTNINGER: Flere funn er i på Haltenbanken i nærheten av Åsgard. Å knytte opp mot denne infrastrukturen er ikke nødvendingvis enkelt. For tide vurderer Statoil å elektrifisere Åsgard.



Tidskritiske prosjekter

Tiltakene Statoil er i ferd med å realisere er mange. I første omgang oppgraderes boreutstyret på de faste installasjonene slik at brønnen kan vedlikeholdes og at det kan bores nye brønner. Flere feltutviklinger er på gang.

For Statoilopererte felt er det utbygging av Gudrun, Valemon. Luva og Dagny. I tillegg bygges for tide Gjøa for Gaz de France, Goliat er i ferd med å bygges ut, Skarv for BP. I tillegg flere mindre utbygginger som Morvin, Yttergryta, Alve og Tyrihans.

– Til sammen har vi rundt 60 prosjekter som vi holder på å bearbeide slik at de kan drives fram til utbygging. Mange av disse prosjektene er tidskritiske med hensyn på å opprettholde produksjonen fra våre aldrene faste installasjoner, sier han.



Trenger nye områder

Hittil er det tatt ut rundt 40 prosent av det som antas å være ressurspotensialet på norsk sokkel. En stor del av de gjenværende ressursene er ikke funnet enda, selv om økt utvinningsgrad også kan gi solide bidrag.

– Vi skal huske på at en prosent økt utvinningsrad på Ekofisk gir verdier som kan drive alle norske barnehager i tre år, sier sjef nor norsk sokkel i ConocoPhillips, Brage Sanstad.

– Uansett hva folk mener, skal vi unytte de ressursene som Oljedirektoratet mener å finne på norsk sokkel så må vi åpne for nye områder på sokkelen. Deriblant Lofoten og Vesterålen og områder i Barentshavet, sier Serc-Hanssen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.