OLJE OG GASS

Statoil-tillitsvalgte: – Vi er helt utslitte

Møter konsernledelsen i dag.

Teknas hovedtillitsvalgte i Statoil, Lars Olav Grøvik, sier at de tillitsvalgte er utslitte av pågangen. (Illustrasjonsfoto)
Teknas hovedtillitsvalgte i Statoil, Lars Olav Grøvik, sier at de tillitsvalgte er utslitte av pågangen. (Illustrasjonsfoto) Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
15. juni 2015 - 09:31

FORNEBU: Krisen i oljeindustrien kom også til uttrykk på talerstolen under helgens representantskapsmøte i Tekna.

Fagforeningens hovedtillitsvalgte Lars Olav Grøvik tok ordet og sa følgende med harmdirrende stemme:

– Ordstyreren sier at jeg har bare ett minutt på meg, men det gir jeg blaffen i, for jeg er sunnmøring og snakker på innpust, utpust og mellompust. Jeg står her som representant for seks prosent av våre 68.000 medlemmer og vil gjerne sitere Churchill, som sa følgende: «Now this is not the end. It is not even the beginning of the end, but it is, perhaps, the end of the beginning”. Jeg kan garantere at vi ikke har sett bunnen ennå, i hvert fall ikke hvis vi ser ett til to år framover, sa Grøvik.

Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen

Utslitte

Han fortalte at han klokka 06 lørdag morgen hadde fått den første oppringningen fra en mediebedrift som ville ha en kommentar til skriveriene om at minst 2000 ingeniører nå risikerer å miste jobben i Statoil.

Mediepågangen er en påkjenning - også fordi interninformasjonen i Statoil er nærmest ikke-eksisterende.

På R-møtet ble det fra flere sagt at de Statoil-ansatte henvises til andre nettsteder for å få informasjon om selskapets nedbemanning som vil bli en av de mest omfattende i nyere tid.

– Noen har spurt om hvorfor jeg har sagt så lite her på R-møtet, men vi som jobber som tillitsvalgte i Statoil er slitne. Vi er utslitte. Men det er ikke oss i Statoil jeg er mest bekymret for. De jeg har i tankene er alle de som jobber i små og mellomstore bedrifter. Jeg har flere å støtte meg på. Hadde jeg ikke hatt det, ville jeg ikke stått her i dag, sa Grøvik, som trosset ordstyreren og gikk langt utover sin taletid.

Han viste til at "den fantastiske teknologireisen" som norsk oljeindustri har vært på i 40 år, må utnyttes i andre næringer. Lars Olav Grøvik ønsker ikke å uttale seg om konkrete tall før dagens møte med konsernledelsen.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer, er det nå mellom 1800 og 2000 ingeniører og sivilingeniører som vil bli rammet av kutt. Dette kommer på toppen av de i underkant av 2000 stillingene som ble kuttet i fjor høst.

Da var det mest fagutdannede teknikere som ble rammet. Rundt 500 av disse jobber fortsatt i Statoil, men skal utfases gjennom sluttavtaler.

Plattformsjefen fikk nok: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier

Blir verre til høsten

Grøvik har erfaring fra både Saga og Hydro før fusjonen med Statoil.

Nå for tida er han tillitsvalgt for Tekna nærmest på heltid, men jobber ellers med arbeidsmetodikk i enheten for "Global work processes".

– Mener du at Tekna gjør nok for å yte bistand i forbindelse med nedbemanningene?

– Per i dag gjør Tekna det, men vi må forvente et stort trøkk på sensommeren og utover høsten når kuttene skal iverksettes. Spørsmålet er om de er godt nok forberedt på det som kommer.

– Får du også mange henvendelse fra nedbemanning i mindre bedrifter?

– Ja, når Statoil gjør noe, får det direkte ringvirkninger til mindre bedrifter. Vi får en del  henvendelser fra tillitsvalgte som ønsker råd. Det blir mange sene kvelder så vi merker godt at dette tar på.

Nedbemanningen innen olje- og gassindustrien var et tema som gikk igjen hos mange av medlemmene som tok ordet på R-møtet. Flere mente Tekna nå må sørge for ha et apparat som er rustet til å hjelpe alle de som mister jobben.

Antall henvendelser til Teknas vakttelefon har doblet seg på grunn av ledigheten.

Les også:  Disse bransjene på land skriker etter oljeingeniører

Sannhetens øyeblikk

Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen karakteriserte dagens tilstand som «sannhetens øyeblikk» for medlemmene.

– I Tekna avdeling Stavanger har vi klart å etablere en møteplass for de som mister jobben. Dette opplegget skal vi etablere flere steder rundt i landet. Og jeg kan love dere at vi tar dette på største alvor alle vi som jobber i administrasjonen.

Også representanter fra Kongsberg ga uttrykk for fortvilelse over en påbegynt nedbemanning i noen av landets største teknologibedrifter.

En annen representant sa det slik fra talerstolen:

– Det er forferdelig å være vitne til at gode kolleger mister jobben. Noen familier går i oppløsning, noen får selvmordstanker. Derfor er det så viktig at Tekna tar dette på alvor framover.

Les også: Her merker de lite til oljekrisen. Nå vil de ha «søringan» nordover

Gjenvalgt

På R-møtet ble som ventet Lise Lyngsnes Randeberg gjenvalgt som president for to nye når – ved akklamasjon. Visepresident og konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Åsmund Knutsen, ble takket av etter 12 år i hovedstyret.

Han har deltatt i flere utvalg og prosesser som har bidratt til å utvikle Tekna til å bli en moderne fagforening.

R-møtet vedtok også en klimaresolusjon om at effektiv bruk av energi, helhetlig planlegging og bedre tilrettelegging for innovasjon og ny næringsvirksomhet er avgjørende for å utvikle grønne, smarte og skapende byer og regioner.

– Det må lønne seg å velge andre fremkomstmidler enn privatbil. Derfor må det innføres energiprising som reduserer forbruket og etableres insentiver for klimavennlig energi som trenger starthjelp, heter det i uttalelsen.

Et punkt om at Tekna krever nullmoms på elsykler ble tatt ut etter henstilling fra tidligere president Marianne Harg:

– Slike momskrav er ikke alltid like smarte. Hvorfor skal man kreve null moms for elsykler, men ikke for vanlige sykler, som kanskje er enda bedre både for helse og klima, sa hun.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

Må ha nye medlemmer

I debatten om budsjett for de neste to årene kom det fram at Tekna beregner 3000 nye medlemmer i året. Med sviktende kursoppslutning er dette en forutsetning for at budsjettet skal holde. Som veteranen Tor Hofstad fra Oslo sa det:

– Vi er narkotisk avhengig av få tilført nye medlemmer. Jeg har sett på konsekvensene hvis vi ikke får nok nye medlemmer, og jeg likte ikke det jeg så. Da må nedbemanne.

President Lise Lyngsnes Randeberg kunne forsikre forsamlingen om at hovedstyret i hvert eneste møte diskuterte tiltak både for å øke medlemstallet og kursvirksomheten.

Les også: Midt i oljekrisen sa de opp trygge jobber i FMC for å starte for seg selv

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.