INDUSTRI

Statoil tester trådløse detektorer

Nye, norske gassdetektorer på Gullfaks C.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
6. feb. 2013 - 19:09
Vis mer

Selskapet GasSecure har utviklet en gassdetektor som bruker infrarødt lys, går på batteri og kommuniserer trådløst.

Nå er 20 detektorer installert på Gullfaks C.

Ti av dem testes mot kablede detektorer for å kunne gjøre direkte sammenligninger. Testene har pågått siden 10. januar, og har ifølge daglig leder Knut Sandven i GasSecure gått over all forventning.

– Heldigvis har de ikke blitt testet på en reell gasslekkasje. Statoil gjennomfører et testprogram der de jevnlig sprøyter gass mot detektorene, sier Sandven.

Statoil, som har støttet utviklingen av systemet GS01, ser et stort potensial.

Les også: Brenner så mye gass at det er synlig fra verdensrommet

Overbevisende

– Basert på erfaringene etter 2–3 uker med testing, er vi veldig fornøyde med resultatene så langt. Vi ser mulighet for store besparelser innenfor kost og tidsbruk, kombinert med økt fleksibilitet under installasjon, sier senioringeniør Jens Erik Tømte i Statoil.

Oljeselskapet mener systemet vil gi store fordeler i flere av selskapets prosjekter og modifikasjoner.

– Alt dette oppnår vi uten kompromiss med sikkerhet. Statoils krav til regularitet og sikkerhet er like for trådbundne og trådløse systemer, sier Tømte.

Alle olje- og gassanlegg er pålagt å ha gassdeteksjonssystemer, slik at produksjonen kan stanses og anlegget stenges ned i tilfelle lekkasje.

Les også: Vil sveise på 4000 meters dyp

Tidsbesparende

Montering, installasjon og integrasjon av detektorene ble gjort av GasSecure, ABB og Statoil i fellesskap.

– Dette ble gjort på en brøkdel av hva som er normal tid for trådbundne systemer og demonstrerte dermed en av mange fordeler ved bruk av trådløs gassdeteksjon, sier Sandven.

– Dette ble gjort på en brøkdel av hva som er normal tid for trådbundne systemer og demonstrerte dermed en av mange fordeler ved bruk av trådløs gassdeteksjon, sier Sandven.Værhardt: Selv under ekstreme vind- og værforhold må gassdetektorene fungere 100 prosent. Mange av detektoren er derfor plassert i spesielt utsatte områder. Foto: Statoil

GasSecure er en spin-off fra Sintef, og startet utviklingen i 2010. Rett etter ONS i fjor begynte kommersialiseringen av GS01.

– Vi har solgt til flere oljeselskaper for bruk både på landanlegg og offshore, både i Norge og internasjonalt, sier Sandven som ikke kan navngi kundene foreløpig.

Ytelse og sikkerhet

GasSecure hevder at GS01-detektoren har like god ytelse som eksisterende trådbundne løsninger på responstid og nøyaktighet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Detektorene er konfigurert som et trådløst maskenettverk og kommunikasjonen skjer ved bruk av ISA100.11a-protokollen med et Profisafe lag på toppen. Profisafe-laget sikrer punkt-til-punkt-sertifisert kommunikasjon i henhold til pålitelighetskravene (SIL2) og gir full integrasjon til ABBs AC800 kontrollsystem.

– I prinsippet kan vi klare oss med en ruter eller gateway på Gullfaks C, men i testperioden bruker vi tre, sier Sandven.

Han mener at infrarødteknologien selskapet benytter er overlegen. Selskapet er i gang med utviklingen av neste generasjon, GS02.

– Det tar litt tid før vi er på markedet med den. Vi kommer med flere produkter etter hvert, sier han.

Foreløpig har GasSecure konsentrert seg om petroleumsindustrien.

– Vi ser andre markedsmuligheter og anvendelser for vår teknologi, men orienterer oss først og fremst mot offshore- og onshoreanlegg, sier Sandven.

Les også:

Vurderer ny Yme-plattform  

USA kan bli verdens ledende oljeprodusent

Advarer mot nye «Yme-skandaler»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.