OLJE OG GASS

Statoil tause om Israel-satsning

Norske myndigheter ber norske selskaper være tilbakeholdne.

Statoil vil ikke si noe om deres vurderinger rundt Israel.
Statoil vil ikke si noe om deres vurderinger rundt Israel. Bilde: Peder Qvale
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
1. aug. 2014 - 14:45

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om selskapet AGR, som er det eneste norske selskapet som har vært operatør i Israels petroleumsindustri.

Israel gjorde for få år siden flere gassfunn, men manglet teknisk kompetanse. AGR ble da invitert av lisenspartnere som teknisk operatør.

Bortsett fra AGR er det svært få norske selskaper som har satset i Israel. Rystad Energy fortalte Teknisk Ukeblad at av de 1400 serviceselskapene de følger, var det kun to selskaper som rapporterte omsetning i landet – en omsetning som var marginal.

Les også: Kjempeskipet Dockwise Vanguard kan løfte 117.000 tonn. Nå vil eieren bygge enda større

– Kommenterer ikke vurderingene våre

Samtidig er det ventet at oljeselskaper kommer til å investere omkring tre ganger mer i 2018 enn i 2013 i landet. Fra 1,6 milliarder doller til 5,4 milliarder dollar. Altså en betydelig satsning, selv om dette kun representerer om lag fem prosent av det norske markedet.

Hvorvidt norske Statoil er ett av selskapene som kommer til å satse i Israel, er fortsatt usikkert. Teknisk Ukeblad meldte i 2012 at Statoil var på vei inn i landet, uten at selskapet selv ville bekrefte eller avkrefte dette.

Heller ikke nå ønsker Statoil å si noe om hva de tenker om å gjøre forretninger i Israel.

– Det vi sier er at vi ikke har aktivitet i Israel nå. Vi kommenterer heller ikke hvilke vurderinger vi gjør rundt dette. Det gjelder ikke bare Israel, men generelt, sier Statoils pressetalsmann for internasjonal sokkel, Knut Rostad.

Han vil heller ikke si noe på generelt grunnlag om Statoils vurderinger rundt å etablere virksomhet i konfliktområder.

Les også: Norsk selskap fant gass i Israel

UD: Bør utvises tilbakeholdenhet

Områdene på utsiden av Israel er omstridte. Da det digre Leviathan-funnet ble gjort, ble Israel anklaget av Libanon for å bryte internasjonal lov ved å lete etter gass uten noen avtale om hvor havgrensen går mellom de to landene.

På grunn av disse uavklarte forholdene, er norske myndigheter tilbakeholdne med å anbefale norsk oljeindustri aktivitet i Israel.

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet – som før øvrig tidligere var Statoils pressetalsmann for selskapets utenlandske aktiviteter – uttaler til Teknisk Ukeblad at norske selskaper bør være varsomme.

– De maritime grensene for det sør-østlige Middelhavet, herunder Israels kontinentalsokkel er i stor grad uavklarte. Regjeringens klare tilrådning til norske selskaper er at det bør utvises tilbakeholdenhet med hensyn til undersøkelser og utnyttelse av naturressurser i havområder med uavklarte eller omstridte jurisdiksjonsforhold, sier Glad Pedersen.

– Denne forsiktighetslinjen og oppfordringen til norske selskaper gjelder i omstridte områder helt generelt, og er ikke spesielt knyttet til Israel, understreker han.

Les også:

SV tror ikke Statoil tør å gå inn i Israel  

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Ubemannede plattformer skal konkurrere med subsea  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.