OLJE OG GASS

Statoil skuslet bort 45 milliarder

STORE VERDIER: Statoil har ikke klart å holde boreprogrammet på Heidrun. 100 millioner fat olje er skuslet bort. verdien av dette er nok til å drive alle universitetene og høgskolene i to år.
STORE VERDIER: Statoil har ikke klart å holde boreprogrammet på Heidrun. 100 millioner fat olje er skuslet bort. verdien av dette er nok til å drive alle universitetene og høgskolene i to år.
Anders J. Steensen
24. sep. 2010 - 08:47

Det er Stavanger Aftenblad som melder dette. Det opprinnelige boreprogrammet på Heidrun var seks nye brønner i året. Statoil har ikke klart å holde dette programmet, kun to har blitt gjennomført. Resultatet er at Statoil ikke lenger kan få ut reserver til en verdi av over 45 milliarder kroner, fordi trykkforhold og andre parametre i reservoarene gjør at oljen ikke kan produseres.

– Det faktiske antallet har vært to brønner per år de siste årene. Det betyr at vi har mistet noen tidskritiske olje- og gassreserver, sier pressetalsmann i Statoil Gisle Johanson.

Ufattelige verdier

Statoil nedskriver dermed olje og gassmengdene i feltet fra 186 til 170 millioner standard kubikkmeter (Sm 3),.eller 100 millioner fat olje. Med en oljepris på 450 kroner per fat, så tilsvarer dette 45 milliarder kroner, eller over halvparten av det det koster å drive det offentlige Norge i ett år.

Finner mindre

Til sammenligning er de fleste funn Statoil er med på i dag langt mindre enn 100 millioner fat. De ligger på rundt 15 - 20 millioner fat. Reservene Statoil har nedskrevet på grunn av manglende boring betyr også at allerede bokførte reserver og inntekter er gått tapt.



Ny teknologi

Petoro har foreslått en omfattende borekampanje på Heidrun, men ønsker også å starte injeksjon av såkalt «smart vann» på feltet – en utvinningsmetode som er mindre kjent. «Smart vann» er tilsatt kjemikalier (nanopartikler) og sendes ned i reservoaret. Dette vannet kan styres, slik at restene av olje kan blir spylt ut av reservoaret.

– Vi er opptatt av å snu trenden på Heidrun. Undergrunnen på Heidrun er komplisert, sier Tor Rasmus Skjærpe, direktør i Petoro.

– Når vi ser historiske på det, har ikke resultatene på Heidrun vært tilfredsstillende. Men vi opplever at det er vilje i partnerskapet til å endre kurs. Men dette tar tid, sier Tor Rasmus Skjærpe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.