OLJE OG GASS

Statoil-økonomer spår høy oljepris

Fra venstre Eirik Wærness og Klaus Mohn la frem rapporten"Energy perspectives" i dag. Urolig marked, høy oljepris og mer grønn energi er nøkkelord.
Fra venstre Eirik Wærness og Klaus Mohn la frem rapporten"Energy perspectives" i dag. Urolig marked, høy oljepris og mer grønn energi er nøkkelord. Bilde: Håkon Jacobsen
Maiken Ree
3. okt. 2011 - 13:35

Statoil la i dag frem rapporten “Energy perspectives”, som tar for seg langsiktige markedsutsikter innen verdensøkonomi og energi.

Ifølge rapporten har finanskrisen ført til permanente tap i den langsiktige globale økonomiske veksten.

Tror på høy oljepris

Permanent skade

– Finanskrisen har ført til 1/10 reduksjon i den langsiktige veksten de neste 30 årene. Det blir som en slags permanent skadevirkning fra finanskrisen, sier sjeføkonom i Statoil, Claus Mohn.

– Vår beste vurdering ut i fra de ulike markedsforholdene er en moderat vekst i økonomien i langsiktig perspektiv. Vi tror veksten i den globale økonomien vil ligge på rundt tre prosent, sier Mohn.

«Usikkerhet» om gassens fremtid

Høyere oljepris

Rapporten påpeker også en sammenheng mellom langsiktig økonomisk vekst og en økning i det globale energibehovet.

Ressursknapphet, strammere energi- og klimapolitikk og høyere produksjonskostnader vil ifølge Statoil økonomer bidra til høyere olje- og gasspriser de neste tiårene enn vi har vært vant med de siste 30 årene.

– Det vil føre til betydelig høyere energieffektivitet om 30 år enn i dag. Det har vært en langsiktig trend over mange år, og vil trolig fortsette, sier Eirik Wærness, sjefanalytiker i Statoil.

– Verden vokser ikke med tresifret oljepris

Mye fossilt

Til Statoils fordel vil også den fremtidige energimiksen bestå av hele 70 prosent olje og gass, mot dagens 80 prosent.

– Strammere energi- og klimapolitikk kan dempe energiforbruket, med en gradvis vridning mot et grønnere energiforbruk, men neppe nok til å reversere oljeprisøkningen gjennom de siste ti årene. Dermed forventer vi at mange vil bruke energi mer effektivt, og incentivene til endret adferd og livsstil forsterkes, sier Mohn.

Forventer høye energipriser

Gass viktig

Olje vil ha en vekstrate på 0,3 prosent i året frem mot 2040, og vil trolig nå en topp i etterspørselen etter 2030.

Gassetterspørselen vil vokse med 1,4 prosent i året, og vil ta markedsandeler fra gass og kull.

– Gass blir størst i Europa, men her blir også fornybar energi betydelig. Hovedsakelig ser vi for oss størst vekst innen vindkraft og solkraft, sier Wærness.

IEA åpner nødlagrene

Usikkerhet rundt skifer

En stor usikkerhetsfaktor som er lagt til grunn utviklingen i energimarkedet er hvor mye som finnes av de ulike energikildene. Et sentralt spørsmål hvor er hvor store de globale utvinnbare ressursene av skifer olje og gass.

– Dette er en stor usikkerhetsfaktor, og vi har bare sett starten av utvinningen av disse i Nord-Amerika, sier Wærness.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.