OLJE OG GASS

Statoil krever strøm fra Kårstø

Statoil avviser Statnetts forslag om alternative tilknytningspunkter for Utsirahøyden.

Nexans sjøkabel
Nexans sjøkabel Bilde: Ingrid Holm Finseth / Nexans
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. mai 2012 - 10:44

Gjennom Utsira power hub-prosjektet leder Statoil oljeselskapenes arbeid med å sikre strøm til utbyggingen av feltene på Utsirahøyden.

Kraftbehovet for de nye feltene på Utsirahøyden – Johan Sverdrup, Dagny, Draupne og Luno – vil til sammen være hele 250-300 MW.

Les også: Elektrifisering gir høyere CO2-utslipp

Begrenset kapasitet

Statoil ønsker Kårstø som tilknytningspunkt for kabelen. Men nettet i Kårstø-området har dårlig kapasitet.

Problemet med å ta kraften fra Kårstø og Haugalandet er ifølge Statnett at et ytterligere økt forbruk gjør det mer krevende å drifte, vedlikeholde og oppgradere nettet.

Dette påvirkes spesielt av det høye forbruket gjennom sommerhalvåret i aluminiumsverkene på Karmøy og Husnes, siden vedlikehold og oppgradering må utføres.

Les også: Gigantfunnet kan redde Kårstø

Stavangerhalvøya

Et alternativ til Kårstø-tilknytning vil ifølge Statnett kunne være å la kabelen fra Utsirahøyden komme i land på Stavangerhalvøya.

“Basert på en geografisk betraktning fremstår det omtrent like langt å realisere en nettilknytning fra Utsirahøyden til Stavangerhalvøya som til Haugalandet”, skriver Statnett i et brev til Statoil, som Teknisk Ukeblad har sett.

I dag har regionen riktignok ikke tilfredsstillende forsyningssikkerhet om vinteren. Men Statnett jobber sammen med Lyse Elnett for å bedre forsyningssikkerheten ved å etablere en tredje sterk forbindelse til regionen.

Les også: Du må betale for elektrifiseringen

Rom for vekst

Når nettet blir forsterket til Sør-Rogaland, vil det være rom for betydelig forbruksvekst, ifølge Statnett.

Det mest sannsynlige tiltaket er en ny 420 kV ledning Lyse – Stølaheia.

“Forutsatt etablering av Lyse – Stølaheia fremstår Stavangerhalvøya som det systemmessig beste tilknytningspunktet. Dette fordrer en rask fremdrift av prosjektet Lyse – Stølaheia”, skriver Statnett i brevet til Statoil.

Les også: Ingen koordinering av elektrifisering

Inn i landet

Statnett nevner også to alternative tilknytningspunkter lenger inn i landet.

På det første, i Kvilldal i Ryfylke, ligger Norges største vannkraftanlegg. Der er det tre sterke 420 kV-forbindelser til resten av nettet.

I Blåfalli i Sunnhordland er det forbindelser nordover mot BKK-området, sørover mot Sauda og vestover mot Husnes. Det er i tillegg ca. 350 MW vannkraftproduksjon direkte tilknyttet stasjonen.

“Dette er systemmessig sterke punkt i nettet med betydelig tilknyttet vannkraftproduksjon. En ulempe med disse tilknytningspunktene er at de medfører en lengre og mer kostbar kabel til Utsirahøyden”, skriver Statnett.

Avviser forslagene

Statoil er imidlertid ikke interessert i annen tilknytning enn fra Kårstø.

“De alternative tilknytningspunktene til Kårstø anses ikke å være mulig å gjennomføre dersom en skal oppnå en idriftsettelse i 2016, og vil dessuten medføre betydelige kostnadsøkninger”, skriver Statoil i sitt svarbrev til Statnett.

Les mer om elektrifisering:

Sverdrup kan bli nedprioritert

Elektrifisering mulig fra 2016

– Statnett må styre elektrifiseringen

Ny miljøkritikk av oljeministeren

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.