OLJE OG GASS

Statoil krever omstilling i leverandørindustrien

STANDARDER: - Vi har utarbeidet standardkataloger for utstyr for å kunne utvikle små funn raskt slik at de blir lønnsomme, sier Øystein Michelsen. Her flankert av Jan Åge Hansen, lisensdirektør i ExxonMobil og administrerende direktør Terje Overvik i GDF SUEZ, under Statoils Energiseminar.
STANDARDER: - Vi har utarbeidet standardkataloger for utstyr for å kunne utvikle små funn raskt slik at de blir lønnsomme, sier Øystein Michelsen. Her flankert av Jan Åge Hansen, lisensdirektør i ExxonMobil og administrerende direktør Terje Overvik i GDF SUEZ, under Statoils Energiseminar. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
17. mars 2010 - 08:22

Bergen: Øystein Michelsen har allikevel et par gulrøtter i posen for verftsindustrien, Gudrun og Valemon.

– Gudrun vil gå som et EPC-prosjekt hvor norsk industri vil være konkurransedyktig. Vi har ikke helt bestemt endelig løsning for Valemon. Det kan bli en ny plattform, men vi kan også komme til å flytte over dekket på Huldra, sier han til tu.no.

Mangler store prosjekter

Utenom disse to prosjektene er det tynt med nye store feltutbygginger.

– Vi arbeider med Luva, men her er det langt fram før vi finner en løsning vi kan gå for. Dett er en meget krevende felt, sier Michelsen.

Statoil har en rekke mindre prosjekter som kommer til å bli realisert innen ikke alt for lang tid. Dette er felt som utbygges etter en ny strategi tilpasset den nye virkeligheten basert på at de fleste funn er gjort i områder nær eksisterende infrastruktur som eldre produksjonsplattformer.

Raskere gjennomføring

Strategien innebærer en stor grad av standardisering både av bunninstallasjoner og brønner.

– Målet er å få til en raskere prosjektutvikling slik at vi kan utnytte eksisterende infrastruktur. Det innebærer også at vi må ta høyde for noe større risiko. Vi arbeider med samarbeidspartnerne i produksjonslisensene for å få til dette, sier Michelsen.

I første omgang er det fire prosjekter etter den nye modellen som skal realiseres. Det er:

  • Katla – som skal bygges ut som en satellitt til Oseberg Sør. Forventet produksjonsstart i slutten av 2012
  • Vigdis Nordøst – som skal bygges ut som en satellitt til Snorre. Forventet produksjonsstart i 2012
  • Gygrid – som bygges ut som en satellitt til Draugen eller Njord. Forventet produksjonsstart i 2012/2013
  • Pan/ Pandora – som bygges ut som satellitt til Visund eller Gullfaks. Forventet produksjonsstart i 2012


Standard-prosjekter

Michelsen presiserer at disse små standardiserte prosjektene kommer til å være hovedtyngden av prosjekter på norsk sokkel framover.

– Industrien må omstille seg til å kunne delta i denne typen standardoppdrag, samt bidra til det omfattende vedlikeholds- og ombyggingsprogrammet vi gjennomfører på våre installasjoner. Det skal bli nok av oppdrag, men da må leverandørindustrien være konkurransedyktig internasjonalt, sier Øystein Michelsen.

Styreleder i Norsk Industri Olje og gass, Ståle Kyllingstad, sier at leverandørindustrien alltid har vært omstillingsdyktig.

– For få år siden hadde vi 1600 ansatte på Roseberg, i dag er det knapt 600. Vi har alltid tilpasset oss den rådende markedssituasjonen, sier han.



Som før

Samtidig vil det være prosjekter som ikke følger den nye strategien, men som fortsatt vil være feltspesifikke. Michelsen regner medat rundt halvparten av prosjektporteføljen ikke vil følge den forenklede standarden.

I første omgang gjelder det Marulk, hvor ordren har gått ut til FMC Kongsberg Subsea på undervannsutrustningen. Også Vigdis Q-prosjektet og Åsgard Subsea kompresjon vil gjennomføres som feltspesifikke prosjekter.



Mer lokalt innhold

Øystein Michelsen forteller at like over sommerferien kommer de nye vedlikeholdskontraktene til å tildeles. Dette er kontrakter som legger vekt på lokal innhold, noe som innebærer at de har et mindre omfang enn tidligere.

– Vi har lagt vekt på at de får en lokal tilknyting slik at lokalmiljøene får nytte av oljeinstallasjonene våre. Jeg kan love at i løpet de nærmeste årene vil områdene i Nord-Norge merke ringvirkningene av oljevirksomheten, sier Øystein Michelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.