OLJE OG GASS

– Statoil-krangel rammer ikke sikkerheten

- Uenigheten mellom arbeidsgiver og arbeidstakere er ikke mitt bord så lenge den ikke går ut over sikkerheten, sier Hanne Bjurstrøm.
- Uenigheten mellom arbeidsgiver og arbeidstakere er ikke mitt bord så lenge den ikke går ut over sikkerheten, sier Hanne Bjurstrøm. Bilde: Mona Strande
3. nov. 2010 - 14:08

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) er ikke enig med arbeidstakerorganisasjonene i at det dårlige samarbeidsklimaet i Statoil rammer sikkerheten.

Derfor vil hun ikke blande seg inn i striden mellom organisasjonene og Statoils direktør Helge Lund.

Les også: – Statoil-ansatte har mistet tilliten til Helge Lund

Grundige samtaler

Det er særlig YS-organisasjonen SAFE som har gått hardt ut mot Statoil-sjefen og beskyldt ham for en lederstil som går på sikkerheten løs. Den største organisasjonen, LO-forbundet Industri Energi, er mer avdempet i sin kritikk.

Onsdag møtte SAFE, Lederne og Industri Energi statsråden for å redegjøre for sitt syn.

– Uenigheten mellom arbeidsgiver og arbeidstakere er ikke mitt bord så lenge den ikke går ut over sikkerheten. Min jobb er å sikre et godt sikkerhetsnivå, konstaterte Bjurstrøm etter møtet.

Før onsdagens møte hadde hun hatt grundige samtaler både med Petroleumstilsynet og Statoil. Hennes konklusjon etter disse møtene er at sikkerheten er forsvarlig.

Stoler på Ptil

Statsråden understreket at hun stoler på at Petroleumstilsynet gjør jobben sin, men også hun er bekymret over etterslepet når det gjelder vedlikehold.

– Petroleumstilsynet er helt klare på at det ikke er noen dramatikk sammenlignet med hvordan dette har vært tidligere. Det er også slik at etterslepet er gått ned i senere tid, sa Bjurstrøm.

Hun viste også til at tilsynet har virkemidler og kan stenge virksomheten dersom sikkerheten kommer i fare.

Gjentok kritikk

Lederen i SAFE, Terje Nustad, sa etter møtet at det hadde vært et nyttig møte.

– Det er viktig at statsråden får høre om virkeligheten også fra dem som jobber ute. Vi opplever den som helt annerledes enn det glansbildet Statoil tegner, sa Nustad etter møtet.

Han sier at Helge Lund ikke ble tatt opp som et problem i samtalene, men overfor journalistene gjentok imidlertid Nustad kritikken.

– Helge Lund må gjerne fortsette, men han må endre lederstil og begynne å snakke med de ansatte. Han må komme ned på jorda, tordnet Nustad.

Leder Per Helge Ødegård i organisasjonen Lederne var noe mer velvillig innstilt og sier at Statoil-ledelsen har åpnet for dialog og innrømmet at ting har skjedd litt for fort.

Ber om nytt mandat

Lederne og SAFE ba på møtet statsråden om endringer i måten Petroleumstilsynet arbeider på. De ønsker at departementet skal sette ned et hurtigarbeidende utvalg som skal analysere måten tilsynet arbeider på. Organisasjonene vil blant annet at tilsynet skal komme på uanmeldte tilsyn offentlig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De vil også at tilsynet må utføre en konsekvensanalyse av verneombudstjenesten i Statoil og dens betydning for det totale helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet i Statoil.

Videre vil de at departementet skal instruere Statoil om å forhindre etterslep av sikkerhetsarbeid og å gjøre dette i samarbeid med fagforeningene. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.