OLJE OG GASS

Statoil bygger ny forskningslab

SMÅTT: Karl Johnny Hersvik med en liten egenutviklet nedihulsventil som skiller olje gass og vann i brønnen. - Dermed kan vi opprettholde lik sammensetning av væsken i hele brønnen og oppnå en mer stabil produksjon. Dette er et av mange mindre tiltak som settes inn for å bedre produksjonen i våre oljefelt, sier han.
SMÅTT: Karl Johnny Hersvik med en liten egenutviklet nedihulsventil som skiller olje gass og vann i brønnen. - Dermed kan vi opprettholde lik sammensetning av væsken i hele brønnen og oppnå en mer stabil produksjon. Dette er et av mange mindre tiltak som settes inn for å bedre produksjonen i våre oljefelt, sier han. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
10. jan. 2012 - 16:15

Forskningsdirektør Karl Johnny Hersvik annonserte i dag at Statoil kommer til å utvide forskningssenteret med 1800 kvadratmeter.

– Vi har som mål å være verdensledende på teknologi og forskning og utvikling. Det er teknologi som skal løfte selskapet videre. Det nye laboratoriet vil bidra til dette ved at det er helt unikt. Hittil er det ingens som tar i bruk CT for å finne olje, gass og vann vei gjennom porøse bergarter ved bruk av en CT, sier han.

Direktør for petroleumsforskningen i Norges forskningsråd, Siri Helle Friedemann, sier at det er positivt at Statoil satser på en lab for IOR.

– Vi har i lengre tid fått flere henvendelser fra institusjoner som har ønsket å etablere en slik lab. At Statoil nå gjør det vil bety et løft for IOR, sier hun til tu.no.

Skal vær ledende

Statoil har som strategi at det er teknologi som skal bringe selskapet videre. Det er kåret av magasinet Fortune til å være det 7. mest innovative selskap i verden.

– Det er teknologi som skal løfte selskapet videre. Vi må være i forkant slik at vi kan følge med på de endringene som skjer globalt. Derfor må vi være mer tøffere når vi prioriterer hva vi gjør videre innen innovasjon, sier Hersvik.

1,5 milliarder fat ekstra

Et av målene til Statoil er å øke utvinningen med 1,5 milliarder fat fra de eksisterende feltene på norsk sokkel fram til 2020. Det er alene er like mye som det laveste anslaget på kjempefunnet Aldous. Utvinningsrate har ikke økt de siste 10 årene og Statoil står derfor framfor store utfordringer for å nå det ambisiøse målet.

– Utfordringen er at de vanlige metodene for økt utvinning ikke l lenger hjelper på en rekke av disse feltene. Vi må derfor finne nye metoder for å få mer ut av reservoarene. Det er injeksjon av kjemikalier, polymerer og andre metoder som vi vurderer. Med det nye laboratoriet kan vi studere utviklingen i reservoarene i detalj og komme fram til hvordan løse utfordringene, sier Hersvik til TU.

Øker med 800 millioner

Statoils forskningssenter er i dag landets største private forskningsinstitusjon med mer enn 700 ansatte. De skal vokse videre for å sikre tetposisjonen internasjonalt.

Det gjenspeiles i budsjettet som stiger fra 2,3 milliarder kroner til 2,8 milliarder kroner inneværende år. Dermed har Statoil økt forskningsinnsatsen med 800 millioner kroner på to år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.