KRAFT

– Statnett skapte flaskehalser

FÅR SKYLDEN: Statnett skapte bevisst flaskehalser i strømeksporten til Sverige i vinter. Det mener to svenske elmarkedsforskere, som vil prøve Statnetts handlinger rettslig.
FÅR SKYLDEN: Statnett skapte bevisst flaskehalser i strømeksporten til Sverige i vinter. Det mener to svenske elmarkedsforskere, som vil prøve Statnetts handlinger rettslig. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
1. okt. 2010 - 10:26
Vis mer

De svenske elmarkedsforskerne Sven-Olof Fridolfsson og Thomas Tangerås går til frontalangrep på norske Statnett.

Strømprisene i vinter ble drevet i været av den norske systemansvarlige, skriver forskerne i et innlegg i Dagens Nyheter.

De mener Statnetts handlinger bør prøves for retten, og ber EU-kommisjonen vurdere om dette bryter med europeiske konkurranselover.

Skapte bevisst flaskehalser

Mens strømprisen var 10 kroner per kilowattime i Sverige, hadde Sør-Norge en pris på 40 øre til 1,60 kroner.

Hvis ikke eksporten fra Norge hadde vært begrenset, ville prisen ikke ha steget over 2,80 kroner, mener forskerne og viser til en rapport fra Energimarknadsinspektionen.

Ifølge Fridolfsson og Tangerås skapte Statnett bevisst flaskehalser ved å begrense overføringskapasiteten i Hasle-forbindelsen mellom Norge og Sverige. Den 8. januar ble forbindelsen helt stengt, og det er Statnetts ansvar, skriver forskerne.

Vet ikke hvorfor

«Rapporten peker på flaskehalser i det høyspente stamnettet mellom Sør-Norge og Sverige som en bidragende årsak til de ekstreme elprisene i Sverige,» skriver de.

Forskerne peker på at rapporten fra Energimarknadsinspektionen ikke oppgir Statnetts motiv for å strupe strømmen til Sverige. Men de skriver at Statnett har ansvaret for å sikre balanse i det norske elsystemet, slik at produksjon og forbruk er sammenfallende.

«Dette ansvaret kan av forsyningssikkerhetsgrunner ha tvinget Statnett til å strupe strømmen av elektrisitet til Sverige for å møte en forventet effektbrist i det sørlige Norge på grunn av kulden,» heter det i innlegget.

«Spekulativ hypotese»

Men forskerne spekulerer også i at Statnett kan ha prøvd å unngå prisøkning i Oslo-regionen. «Den mistanken blir forsterket av at Statnett rutinemessig reduserer overføringskapasiteten til Sverige når Oslo trues av effektbrist. Denne opptreden går under navnet Hasle-trappen ifølge Statnetts egne hjemmeside,» skriver forskerne.

De legger til at det er alvorlig dersom Statnett av snevre nasjonale interesser regelmessig eksporterer prisøkninger fra Sør-Norge til Sverige ved å lage en kunstig flaskehals mellom landene. Byrden med høye priser burde vært delt mellom konsumenter og industri i begge land, skriver de.

Det å lage kunstige flaskehalser er ikke noe nytt fenomen. Inntil nylig har Svenska Kraftnät regelmessig begrenset eksporten til Danmark, skriver Fridolfsson og Tangerås.

Statnett er ikke enig

Statnett mener påstandene i artikkelen må kommenteres, og at de er tidvis grunnløse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– I kalde perioder er det ikke fysisk mulig å eksportere store kvantum til Sverige og denne vinteren var det i en lengre periode kaldere og dermed høyere forbruk enn normalt, sier Statnetts konserndirektør Øivind Rue ifølge Statnetts hjemmeside.

Han syns ikke innlegget er spesielt konstruktivt.

– Kronikkforfatternes konklusjoner samsvarer ikke med de andre rapportene som omhandler samme tema og oppfattes mer som et sidespor enn et konstruktivt innlegg i debatten, sier Rue.

Tolkning av rapporten

Det er for øvrig ikke Energimarknadsinspektionen, men de nordiske energireguleringsmyndighetenes fellesorganisasjon NordREG som har vurdert strømprisene i rapporten som omtales av de to forskerne. NordREG skal svare på hvorfor strømprisene ble så høye i vinter, og kommer med en fullstendig rapport før jul. Marit Lundteigen Fossdal i norske NVE sitter for øvrig i styret for NordREG.

I den foreløpige rapporten skriver NordREG at Hasle-snittet (2000 megawatt) strupes når forbruket inn mot Oslo er høyt, slik at eksporten til Sverige blir redusert. Det kommer ikke fram påstander om at Statnett skal ha sørget for dette med vilje: Les saken her

Forskerne nevner for øvrig ikke i sitt innlegg at også Midt- og Nord-Norge hadde like høye priser som Sverige i vinter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.