KRAFT

Statkraft satser på CO2-fangst

CO2-rensing: Statkraft undersøker mulighetene for CO2-fangst i sine gasskraftverk. Her er Knapsack gasskraftverket i Tyskland.
CO2-rensing: Statkraft undersøker mulighetene for CO2-fangst i sine gasskraftverk. Her er Knapsack gasskraftverket i Tyskland. Bilde: Statkraft
Ole K. Helgesen
20. mars 2009 - 07:00

Statkraft har inngått en avtale med Siemens om å teste om den nye renseteknologien til konsernet kan anvendes til CO2-fangst i gasskraftverk.

Siemens har i samarbeid med energigiganten E.ON utviklet en ny renseteknologi som i utgangspunktet er tiltenkt kullkraftverk.

Fornøyd sjef

Studien skal fullføres i løpet av 2011 og blant annet gi svar på hvordan gasskraftverket og CO2-fangstanlegget påvirkes av ulike driftsforhold.

Siemens-direktør Per Otto Dyb er selvsagt svært fornøyd med avtalen.

– En av de viktigste utfordringene som kraftsektoren står overfor i bekjempelsen av klimaproblematikken er å finne kostnadseffektive løsninger for fangst av CO 2. Derfor er det viktig med forskning rundt dette, sier han.

Fleksibel drift

Statkraft, som opererer to heleide gasskraftverk i Tyskland, er spesielt interessert i å tilegne seg mer kunnskap om konsekvenser av CO2 fangst under fleksibel drift av et gasskraftanlegg.

En del av forskningsstudiet går ut på å analysere hvordan nye gasskraftverk optimalt kan designes for CO2-fangst med høyest mulig effektivitet.

– Målet å komme frem til en optimal løsning som også tar hensyn til de dynamiske driftsforholdene i et gasskraftverk. Dette skal vi klare ved å utnytte våre erfaringer fra karbonrensing av kullkraft, i kombinasjon med Statkrafts og Siemens’ kunnskap om bygging og drifting av gasskraftverk, sier fagsjef i Siemens Energy Sector, Tore Tomter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Vanskelig å rense

Ifølge Siemens er det sterk etterspørsel etter gasskraftverk på verdensbasis.

Dette skyldtes kraftverkenes høye virkningsgrad og og at de har lavere miljøpåvirkning enn kullkraftverk. Men det er komplisert å tilpasse CO2-fangstanlegg til gasskraftanlegg.

Grunnen til dette er at CO2-innholdet i avgassen er betydelig lavere fra gasskraftverk enn for kullkraftverk.

I tillegg skaper det høye oksygeninnholdet utfordringer for dagens renseteknologi.

Det tyske energiselskapet E.on sa nei til å være med på månelandingsprosjektet på Mongstad.

Selskapet valgte heller gå sammen med Siemens om å utvikle fangst-teknologi for kullkraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.