Statkraft på elvebredden

  • nettarkiv

14. juni er 400 Statkraft-ansatte på plass i det 34.000 kvadratmeter store kontorbygget inkludert to etasjer med lager og parkeringsanlegg under bakken. Byggherre og eier av bygget med de mange geometriske formene i fasaden, er Mustad Eiendom som også eier flere hus i området.

Nybygget består egentlig av tre bygg, bundet sammen med resepsjon og parkeringsanlegg i kjeller. Det ene bygget er kledd i naturstein, et annet har fått glass- og aliminiumsfasade, mens hovedbygget - det laveste - er kledd i sedertre. Byggenes høyde varierer fra fem til syv etasjer.

Lunsj i det fri

Kontorkomplekset kan romme inntil 850 personer. Statkraft trenger i første omgang bare halve arealet til eget personale; resten vil bli forsøkt leid ut. Kantinen er dimensjonert for servering av 250 personer på samme tid. I tilknytning til resepsjon og kantine er det laget et eget konferanseavdeling med møterom, auditorium med plass til 70 personer samt bibliotek. Lunsjen kan også inntas i det fri, med utgang direkte fra kantina til en uteplass mellom to av byggene.

Kontorstandarden er helt ordinær med cellekontorer på 10 kvadratmeter, linoleum på gulvet og malte vegger. Alle veggene er flyttbare. Kun i kraftsentralen (driftsentralen) og trading-rommet har man valgt åpne kontorløsninger med datagulv. Kraftsentralen som regulerer produksjonen av kraft til enhver tid, er i drift 24 timer i døgnet. I tilknytning til sentralen er det laget en egen hybel med hvilerom, kjøkken og bad.

Det er valgt elektriske stå- og sittebord til alle ansatte ut fra hensyn til størrelse, individuelle ønsker og ergonomi. Samtlige kontorer i bygget har egne luftespalter eller vinduer som kan åpnes.

Papirmakulering

I alle kontorer og i gangarealene er det bevegelsesdetektorer for lys slik at lyset slukkes automatisk når folk forlater kontorene. Hver etasje har papirsjakter for tømming av papir som kvernes og presses i kjelleren før det hentes av renholdsselskap. Alle vinduer har utvendig solskjerming med individuell styring, og tekniske føringer er lagt i vindusveggen. Bygget varmes opp med fjernvarme fra Bærum.

I konsernledelsens lokaler finnes eget spiserom, peisestue og styrerom med tilhørende toaletter. Utenfor lokalene er det to terrasser - en utvendig mot elva og en inn mot det åpne glassrommet inne i bygget. Her har gulvene fått bjørkeparkett i kontorene og flis i gangområdene.

Arkitektene har benyttet egne lysrådgivere for å lyssette lokalene etter alle kunstens- og vitenskapens regler. Opak har vært konsulent for Statkraft på bygg/VVS og elektrisitet.

Nesten som båtbygging

Prosjektsjef Øyvind Arntsen i Selmer Skanska forteller at geometrien til byggene var en utfordring for de som skulle bygge. - For å få kledd en skrå og buet vegg med sedertre måtte vi både bende bordene og skru dem på plass. Det ligner vel egentlig litt på båtbygging, spør du meg, sier Arntsen.

Alle tre byggene er laget i plasstøpt betong. Nettopp på grunn av geometrien fant entreprenøren ut at det ikke var noe å spare på å skreddersy elementer. Byggene er fundamentert med en tredel av bygget på fjell og resten på peler til fjell.

Alle de avanserte, tekniske installasjonene har resultert i en omfattende jobb for fagfolkene. Det har vært stilt strenge krav til blant annet ventilasjonen fra Statkrafts side, både med tanke på lyd, kapasitet og ventilert luftmengde.

Prosjektsjefen er svært fornøyd med samarbeidet mellom partene. Alle har klart å dra i samme retning. Spesielt fremhever han Mustad Eiendom som har opptrådd ryddig. - Vi traff på forurenset masse i grunnen som måtte spesialbehandles. Byggherren tok på seg kostnadene for et eventuelt slikt arbeid allerede i kontrakten, mens vi tok på oss framdriftsansvaret. Dette er et skoleeksempel på hvordan utfordringer i byggeprosjekter bør løses.

Fire millioner kronene ble satt av til utsmykning og kunst. som er cirka 1 prosent av byggets totale verdi. Kontorkomplekset skal være røykfritt med unntak av ett kontor i hvert bygg. De ansatte oppfordres til å benytte trimrommet med dusj, badstu og garderobeskap i kjelleren. Her finnes også egen sykkelparkering.