OLJE OG GASS

Staten har tjent milliarder på skatterefusjon

HAR GITT RESULTATER: Rystad Energys rapport viser at leteaktiviteten og andelen nye aktører på norsk sokkel har økt. Se grafene nederst i saken.
HAR GITT RESULTATER: Rystad Energys rapport viser at leteaktiviteten og andelen nye aktører på norsk sokkel har økt. Se grafene nederst i saken. Bilde: Øyvind Hagen, Statoil
Maiken Ree
11. mars 2011 - 07:05

I fjor bestilte 13 oljeselskaper en rapport fra analysebyrået Rystad Energy. Rapporten viser tydelig at ordningen hvor oljeselskapene får tilbakebetalt 78 prosent av utgiftene på letesiden har vært en milliardsuksess for den norske stat.

– Spesielt TFO-ordningen har vært en suksess, og bidratt til at flere nye aktører har kommet til. Med refusjonsordningen har de bidratt til å generere 800 millioner fat oljeekvivalenter i ekstra reserver de siste årene, sier Jarand Rystad til Teknisk Ukeblad.

I løpet av de siste fem årene er det boret flere enn 200 letebrønner som igjen har påvist 70 olje- og gassfelt med reserver i størrelsesorden 3.300 millioner fat oljeekvivalenter. Det tilsvarer nesten 50 prosent av produksjonen av olje og gass fra norsk sokkel i samme periode.

POSITIV: Jarand Rystad sier ordningen med skatterefusjon har vært utelukkende positiv for Norge. Anders J. Steensen

1500 milliarder i verdier

Verdiskapningen fra funnene som er påvist som resultat av leteaktiviteten i perioden 2006 til 2010 er beregnet til ca 1.500 milliarder kroner, basert på en oljepris på 80 dollar fatet. Av dette er statens andel fra fremtidige skatteinntekter på mer enn 600 milliarder kroner. Investeringer og kostnader for disse feltene vil utgjøre mer enn 600 milliarder kroner.

Gründeren av Rystad Energy sier ordningen vil fortsette å være lønnsom i uoverskuelig fremtid.

– Med dagens leteinnsats finner man 800- 900 millioner fat per år for en innsats på 25 milliarder kroner, det vil si 29 kroner per fat. Når oljeprisen er 600 kroner per fat sier det seg selv at dette vil være en meget verdiskapende aktivitet også i årene fremover, sier Rystad.

Les også: Vil ha økt utvinning i gamle oljefelt

Lønnsom i lang tid

Ordningen, hvor oljeselskapene får refundert 78 prosent av totale kostnader brukt til leteboring, har vært under sterk kritikk fra flere aktører i petroleumsindustrien. Veksten i antall oljeselskaper som fokuserer på letevirksomhet, også kalt oljemygger, har vært kritisert for å bidra til at selskapene ser forretningsmuligheter i å kjøpe og selge lisenser i stedet for å bidra til ressursveksten.

– Jeg mener ordningen er utelukkende positiv. Det er fremdeles flere geologiske strukturer å undersøke enn det er letefolk og selskaper, så dette er bra for det norske samfunn. At man evner å optimalisere porteføljene gjennom kjøp og salg er bra, da blir de intellektuelle ressursene brukt mer optimalt, sier Rystad.

Les også: Oljeknøttene skaper sikkerhetsfrykt

Større mangfold

"Ordningen med skatterefusjon er skattenøytral fordi den gir tilsvarende skattereduksjon og verdiskapning som for selskaper i skatteposisjon. Ordningen har fjernet en reell barriere for etablering av nye leteselskaper på norsk sokkel som dermed har bidratt med sin rettmessige andel til en vesentlig verdiskapning på norsk sokkel", skriver Rystad Energy i sin rapport.

Ifølge rapporten har TFO-ordningen (tildeling av forhåndsdefinerte områder) sammen med skatterefusjonsordningen og til dels høyere oljepris bidratt til større mangfold av aktive selskaper og betydelig verdiskapning fra leteaktiviteten på norsk sokkel.

Fra 1999 til 2010 var det en økning fra 27 til 49 oljeselskaper på sokkelen. De nye selskapene sto for 46 prosent av ressurstilveksten for perioden 2000 til 2010.

– Ordningen med TFO-tildelinger har gitt positive resultater i form av nye, til dels spektakulære funn som Luno, Beta, Maria og Avaldsnes. De nye selskapene har også bidratt med nye ideer og har hatt fordel av erfaring og teknologiutvikling som har muliggjort nye funn, sier Rystad.

Les også: Oljeproduksjon fram til 2050

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Leteboring på norsk sokkel 2000-2010:

Kilde: Rystad Energy

Eierskap i letebrønner:

Kilde: Rystad Energy

Oppdagede reserver på norsk sokkel 2000-2010:

Kilde: Rystad Energy

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.