KLIMA

Starter jakten på klimatiltak

Jannicke Nilsen
29. okt. 2008 - 15:28

Statens forurensingstilsyn (SFT) har startet jakten på klimatiltakene som skal redusere Norges årlige utslipp med mellom 15 og 17 millioner tonn CO2.

Gjennom "Klimakur 2020" skal en rekke direktorater med SFT i spissen utrede hva som er den rette kombinasjonen av pisk og gulrot for å nå målet, og lage oppskrifter på ulike virkemidler og tiltak.

Vil ha "meny"

- Jeg ønsker meg en meny, en oversikt over mulige tiltak. Det er lurest å gjøre de billigste, største og mest effektive tiltakene først, men den store utfordringen, som inkluderer utvikling av nye teknologier, løses ikke gjennom kostnadseffektive tiltak. Vi kan ikke ha enten eller, vi kan ikke bare ha kostnadseffektive tiltak i Norge, sa miljøvernminister Erik Solheim da "klimakuren" ble lansert.

- Pinlig

Bellona-leder Frederic Hauge er ikke imponert over tempoet til regjeringen, og mener dette arbeidet skulle vært satt i gang for lenge siden.

Først i november neste år skal faggruppen presentere sin oppskrift for hvordan regjeringen skal nå de nasjonale klimamålene.

- Det er altfor pinlig at dette arbeidet ikke er ferdig før valget neste år. SFT har holdt på å diskutere klimatiltak i årevis, sa en syrlig Hauge etter presentasjonen.

Ingen forventninger

Han har heller ikke store forventninger til rapporten "Klimakur 2020" skal presentere om drøyt ett år.

- SFT har ikke den faglige kompetansen som skal til for å vurdere den egentlige prisen på klimatiltakene. Det har vi sett før. Min spådom er at SFT nok en gang vil bli overkjørt av Oljedirektoratet før de endelige tiltakene blir lagt på bordet, sier Hauge.

Involvere forskere

"Klimakur 2020" består av Oljedirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Vegdirektoratet, Statistisk sentralbyrå og Statens forurensningstilsyn (SFT).

Ifølge SFT-sjef Ellen Hambro vil myndighetene involvere forskere, næringslivet, miljøorganisasjoner og andre kunnskapsmiljøer i arbeidet.

Nasjonale kutt

Klimaforliket slo fast at Norge skal redusere klimautslippene med en fjerdedel i forhold til 1990-nivå innen 2020.

To tredjeleder av utslippskuttene skal foregå her i Norge, resten skal tas via finansiering av utslippskutt i andre land.

Det tilsvarer utslipp på mellom 15 og 17 millioner tonn CO2, som skal utraderes i ulike sektorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.