INDUSTRI

Starter jakten på en industri-spydspiss: Hvilken er Norges smarteste bedrift?

Skal kåres for tredje år på rad.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
25. jan. 2016 - 11:53
Vis mer

Norges smarteste bedrift skal kåres for tredje år på rad. Norsk Industri og Siemens tror årets vinnere viser vei med å være langt framme innen digitalisering.

Den tradisjonelle industrien går så det hviner mens olje- og gassektoren leter med lys og lykte etter kostnadsbesparelser.

Ikke bare mørkt

Konkurransen om å være årets smarteste industribedrift skal finne fram til og vise at det skjer mye positivt.

Administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri mener at Norge er mer avhengig av en omstillingsvillig og konkurransedyktig industri nå når oljesektoren sier opp ansatte og sliter.

– Vi ønsker å løfte frem de bedriftene som viser vei for fremtidens industriarbeidsplasser. På lang sikt er nemlig evnen til å skape økt produktivitet viktigere for vår velferd enn oljefondet, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Inspirasjon

De to arrangørene håper konkurransen kan få fram de gode eksemplene som kan inspirere andre.

Når oljearbeidsplasser forsvinner, må de erstattes, blant annet innen annen industri.

Bruk av digital teknologi og smarte løsninger som øker produktivitet og kvalitet, kan bli avgjørende for å lykkes.

Digital nøkkel

Divisjonsdirektør Håkon Rem i Siemens sier at evnen til å ta i bruk digitalisering, blant annet på grunn av svakere markedsutvikling, blir viktigere og viktigere.

– Årsaken er at behovet for endring er annerledes nå enn tidligere. Vi tror at digitalisering kan være en viktig nøkkel for å snu dette. For eksempel har bedrifter som tar i bruk sanntidsinformasjon og utnytter det aktivt inn i produksjonsprosess, oftere en brattere produktivitetskurve enn andre, sier divisjonsdirektør Håkon Rem i Siemens.

Dele kunnskap

Konsernsjefen Anne Marit Panengstuen i Siemens vil at bedriftene skal lære av hverandre ved å vise fram det man har fått til. Slik det gjøres i clustere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi må vi lære av dem som er best. Norsk Industri og Siemens vet at det finnes mange industribedrifter i Norge som ved smartere bruk av teknologi og ressurser forsterker sin konkurransekraft og øker sin produktivitet. Det er disse innovative og produktive selskapene vi jakter på i konkurransen, de smarteste av de smarte, sier Panengstuen.

FjorårsvinnerFjorårets vinner: Hexagon Ragasco på Raufoss, som har automatisert mer og mer av produksjonen og dermed overlevd.
FjorårsvinnerFjorårets vinner: Hexagon Ragasco på Raufoss, som har automatisert mer og mer av produksjonen og dermed overlevd.

Fjorårsvinner

I fjor vant Hexagon Ragasco prisen Årets smarteste industribedrift. De imponerte juryen med å seksdoble produksjonskapasiteten og samtidig redusere produksjonstiden fra 74 til 14 sekunder per gassbeholder i løpet av 10 år.

Effektiviseringen var avgjørende for å overleve.

I år er teknologidirektør Hans Erik Vatne fra Hydro også med i juryen, blant annet på grunn av hans kompetanse og kunnskap om smartere produksjonsprosesser. Knut E. Sunde, direktør for bransje- og næringspolitikk i Norsk Industri, er også med i juryen fra i år.

Eksempler

Konkurransen er åpen for alle norske industribedrifter som har gjort effektive og smarte tiltak.

Eksempler:

  • forenklete prosesser innenfor engineering og design
  • produktivitetsvekst
  • økt effektivisering
  • effektiv ressursutnyttelse

Vinneren blir kåret av en bredt sammensatt jury fra både næringsliv, media og organisasjoner. Prisen deles ut under Norsk Industris Industrikonferanse 9. mai 2016.

Premien er en eksklusiv tur til BMW-fabrikken i München hvor teknologi brukes på en smart måte i produksjonen.

Vi gjør oppmerksom på at Teknisk Ukeblads administrerende direktør og sjefredaktør Jan M. Moberg er med i juryen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.